Gazdaság

Már nyáron szükség lehet egy újabb, rendkívüli nyugdíjemelésre

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu
Hiába rekord a 15 százalékos év eleji nyugdíjemelés, a szakértő szerint az infláció mértéke miatt nem lesz elég.

Farkas András szerint a januári 15 százalék a valaha volt legmagasabb emelés a magyar nyugdíjak történetében, de úgy néz ki, nem lesz elég a 2023-as infláció ellenében. Az InfoRádiónak a nyugdijguru.hu alapítója azt mondta, ezt rekordmértékű emelést is gyorsan el fogja értékteleníteni a még mindig növekvő ütemű pénzromlás. A szakértő szerint ismét szükség lesz az évközi nyugdíjemelésre. Mint mondta, a törvény a novemberi korrekciós nyugdíjemelést írja elő, ha a januári emelésnél magasabb a tényleges infláció. Erre most fogadni is lehetne.

A kormányzat a jegybanki inflációs előrejelzés legalsó szintjét, a 15 százalékot vette figyelembe, ez került be a költségvetési törvénybe is a módosítás során, de úgy tűnik, az MNB által megjelölt 15–19,5 százalék közötti tartomány akár tovább is nőhet, és majd csak az év vége felé várható enyhülés az inflációs nyomáson.

Farkas András úgy vélte, nagy valószínűséggel júniusban vagy júliusban, ahogy tavaly, rendkívüli emelés jöhet. Szerinte ilyen infláció mellett rendszeresebbé kellene tenni a nyugdíjemelést, ha ugyanis csak utólag korrigálják a januárit, akkor a nyugdíjasok hitelezik az államot. A korrekciós emelések utólag javíthatnak a nyugdíjasok helyzetén, az is kedvező, hogy februárban érkezik a 13. havi nyugdíj a már 15 százalékkal emelt összegben.

Így a nyugdíjasoknak van egy olyan biztonsági zónájuk is, ami éves szinten 8,3 százalékos plusz emeléssel ér fel. Ez valamelyes védettséget adhat

– tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik