Belföld

Pszichológiai kényszerlépés a 15 százalékos nyugdíjemelés

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Meglepte a nyugdíjas szervezeteket Orbán Viktor bejelentése, többet vártak, csalódottak.

A kormányfő keddi bejelentése, amely szerint januártól 15 százalékkal emelkednek a nyugdíjak váratlan volt. Az elmúlt hetekben ez ügyben valamennyi kormánytag azt hangsúlyozta, a döntéssel megvárják a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentését, a Monetáris Tanács ülését. A nyugdíjas szervezetek csalódottak, úgy vélik, előbb az idei évvel is el kellene számolnia az Orbán-kormánynak.

Népszavának a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke „pszichológiai kényszerlépésnek” nevezte a váratlanul közzétett rendeletet.  Karácsony Mihály szerint a 15 százalékkal nem lehetett volna kiállni a nyilvánosság elé, ha az MNB 18 százalékos inflációval számol, márpedig Matolcsy György jegybankelnök nemrég 15-18 százalékos inflációról beszélt, amiből a magasabb értéknek van nagyobb realitása, ráadásul a jelek szerint a 15 százalékból akarja rendezni a kormány az idei elmaradását is.

Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületének Országos Szövetsége (NYOSZ) elnöke is jobban örült volna a valós pénzromlásnak megfelelő mértéknek, az idei elszámolásnak, amely nélkül a tényleges jövő évi emelés csak nagyjából 14,2 százalékos lesz. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) soros elnöke ennél magasabbra teszi a különbözetet. Hegyesiné Orsós Éva úgy vélte, 1-2 százalék különbség is lehet, amit 2022-re visszamenőleg ki kellene fizetnie az államnak.

Bár a 15 százalék látszólag nagy emelést jelent, nem tudni, mire lesz elég, hiszen a nyugdíjasok jóval nagyobb inflációt érzékelnek. ezért javasolta Farkas András nyugdíjszakértő, hogy havi rendszerességgel vizsgálják felül a nyugdíjak reálértékét. Az ATV Híradója szintén megkérdezte a nyugdíjasok szervezeteit, majd a furcsa időzítés miatt a Pénzügyminisztériumot is arról, hogy végül miért nem várták meg a jegybank előrejelzését. A szaktárca azt válaszolta, a nyugdíjtörvény szerint az infláció mértékével kell a nyugdíjakat évente emelni, ezért döntöttek a 15%-os emelésről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik