Gazdaság

Készülhetünk az új víz- és csatornadíjakra, a díjegységesítésre

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

A víz- és csatornadíj tarifákhoz várhatóan 2024-től nyúl hozzá a kormány, és a rezsicsökkentett díjtétel csak egy meghatározott mennyiségig járhat majd, az a felett fogyasztók, valamint a gazdálkodó szervezetek piaci áron jutnak majd hozzá a vízhez és a csatornaszolgáltatáshoz. A cél az, hogy megtérüljenek a szolgáltatás költségei, miután rezsicsökkentett tarifákkal a víziközművek évek óta veszteségesen működnek. Gulyás Gergely pedig azt mondta múlt csütörtökön, hogy elengedhetetlenül fontos a vízvezetékrendszer felújítása, mert sokszor a víz 60 százaléka elfolyik. Valamint, hogy átfogó felújításra van szükség, illetve hogy az országban többszörös különbség van a víz árában. A kormány egységes árrendszert akar.

A Világgazdaság iparági forrásokat kérdezett, mit jelenthet az egységesítés, hogyan valósulhat meg, és mivel járhat.

  • Ha továbbra is minél alacsonyabban akarja tartani a kormány a háztartási tarifákat, akkor a nem lakossági felhasználók hatósági díjait kell jobban emelnie.
  • Ha viszont egyúttal szigorítana a hatósági víz- és szennyvízdíjakra való jogosultságon is, akkor esélyes lehet egy átlagfogyasztáshoz tartozó mennyiség megjelölése is, ahogyan az a földgáznál és a villamos energiánál történt.

Utóbbival kapcsolatban azonban azt írták, nem tudni, hogy a megoldás a víziközmű-szolgáltatásban életszerű-e.

Kiderült az is, hogy

  • a legmagasabb tarifa 500 forint/köbméter az országban (kb. egy gombóc fagyi ára),
  • átlagosnak mondható a budapesti 218 forintos díj, de
  • vannak olyan települések, ahol csak 87 forintot kell fizetni ezer liter ivóvízért – utóbbi tarifa viccnek is rossz az iparági források szerint.

Úgy vélik, már az sokat segítene a kiadások és bevételek helyretételében, ha az országos átlagos vízdíjat az alacsonynak számító 218 forintos budapesti szint körül határoznák meg. Ugyanakkor kétségtelen, hogy már a budapesti árszint országossá tételével is tovább nőne a budapestinél most magasabb tarifával dolgozó szolgáltatók vesztesége.

Megkönnyítheti az egységes teherviseléshez való közelítést, ha az új tarifarendszer a fogyasztásarányos díjak módosításánál nagyobb súllyal kalkulálna az alapdíjak változtatásával. Ugyanis víziközmű-szolgáltatásban az alapdíj sem egységes, sőt van olyan település, ahol nincs is. Pedig mint a portál kitért rá, a víziközmű-szolgáltatóknak akkor is keletkeznek kiadásaik, amikor az adott ügyfeleik éppen nem vételeznek vizet, vagy nem juttatnak szennyvizet a hálózatba. Bár nem remélhető akkora díjemelés, amely mellett ne maradnának még veszteséges cégek, ha azonban egy önfenntartó víziközmű-ágazat létrehozása a cél, ahhoz mindenképpen magasabb tarifákra lesz szükség.

Megszületett egyébként a 2011-es víziközműtörvény módosításának tervezete, amely az indoklása szerint jellemzően a normaszöveg pontosítását, kiegészítését, átstrukturálását takarja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik