Gazdaság

Otthonfelújítási támogatás: a kincstár nem győzi feldolgozni a véghajrás kérelmeket

Faludi Imre / MTVA
Faludi Imre / MTVA

Úgy tűnik, a tavaly decemberi határidő lezárulta előtt olyan sok gyerekes család igényelt otthonfelújítási támogatást, hogy a beérkezett kérvények mennyisége próbára tette a Magyar Államkincstár (MÁK) ügyintézési kapacitását. Legalábbis olvasónk telefonos érdeklődésére a minap azt mondta a kincstár munkatársa, hogy arra senki nem számított, hogy decemberben ilyen sokan küldenek be kérelmet. Többen, mint egész előző évben – tette hozzá.

Az otthonfelújítási támogatás 2021 januárjában indult, két évre hirdették meg. Tavaly júniusban az államkincstár közölte, hogy a program indulásától május végéig több mint 150 ezer otthonfelújítási támogatási kérelem érkezett be a MÁK-hoz, és már 262 milliárd forintnál tartott a kiutalás. Akkoriban hetente átlagosan háromezren adták be az igénylésüket.

Olvasónknak még azt is elmondta telefonon a kincstár munkatársa, hogy az illetékes főosztálytól kapott információik szerint még a december elejei kérelmek elbírálásánál tartanak. Ezt a Magyar Államkincstár megkeresésünkre nem kommentálta. Azt viszont közölték, hogy a kormány az otthonfelújítási program 2021-es kezdete óta 295 ezer család otthonának felújítását támogatta összesen több mint 620 milliárd forinttal. Illetve megerősítették azt is, hogy a két évre meghirdetett program tavaly december 31-ei határidejének lezárulta előtt kiugró mennyiségű, több mint százezer igénylés érkezett a Magyar Államkincstárhoz. A kincstár megnövelt létszámmal, folyamatosan végzi a kérelmek elbírálását – tették hozzá.

Ha tényleg még csak a december eleji kérelmek feldolgozásánál tartanak, az azért lehet problémás, mert ha valaki a kormányhivatalon keresztül vagy postai úton küldte be a kérelmét, akkor 60 napon belül, míg az elektronikus felületen (SZÜF) leadott támogatási igényeknél a beérkezést követő 30 napon belül kell a MÁK-nak elbírálni a támogatási igényeket. December eleje óta pedig már bő 90 nap telt el. Azokban az esetekben, ahol a kincstár hiánypótlást ír elő – ennek időtartama legfeljebb 30 nap –, az elbírálási határidőbe nem számít bele ez az időszak, de már ezt figyelembe véve is rég határozni kellett volna a decemberi kérvényekről.

Olvasónk kérdezte, jár-e majd kamat az ügyintézési késedelem idejére – az ügyintéző viszont erre egy halk nemmel válaszolt. Mi is firtattuk ezt a kérdést a kincstárnál, ám erre sem írtak semmit, akárcsak arra, hogy mikorra várható a beérkezett kérelmek feldolgozása, illetve mikorra kaphatják meg a támogatást az érintettek.

Olvasónk december vége felé nyújtotta be támogatási igényét, és egyelőre fogalma sincs, hogy áll az ügye, erről ugyanis telefonos érdeklődésére sem kapott tájékoztatást. A kincstár munkatársa azt mondta neki, hogy folyamatban lévő ügyekkel kapcsolatban nem tudnak tájékoztatást adni, csak azt látják, hogy a kérelem beérkezett-e, de azt nem, hogy a feldolgozás milyen fázisban van.

Otthonfelújítási támogatás dióhéjban

Fő szabály szerint 2022. december 31-éig lehetett beadni a maximum 3 millió forintos otthonfelújítási támogatási igényt a kincstárnak. A 2021 januárjától igénybe vehető lakásfelújítási támogatás keretében a 25 év alatti, gyermeket nevelők újíthattak fel ingatlant úgy, hogy az állam a felújítási költségek 50 százalékáig, de legfeljebb 3 millió forintig támogatta a renoválást. Fele-fele arányban lehetett visszaigényelni az anyagköltséget és a vállalkozói munkadíjat. A támogatást utólag, a számlák alapján utalják ki, vagyis a felújítás összegét meg kellett előlegezniük a családoknak. Akinek ez nehézséget jelentett, annak fel lehetett venni a felújításhoz maximum 6 millió forint kamattámogatott hitelt, amiből aztán a támogatás összegét levonták, amint azt megkapta az igénylő. Az eredeti 2022 végi határidőt nem hosszabbította meg a kormány, azonban egy tavaly decemberi módosítással két speciális esetben lehetővé tették, hogy még idén március 31-ig is be lehessen nyújtani az igényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik