Gazdaság

A nyugdíjszámításhoz fontos ügyben egyeztet a kormány

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Pénzügyminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet módosításának tervezetét. Abban szerepel a nyugdíjak megállapításához nélkülözhetetlen szám (valorizációs szorzó) – írja a Bank360.hu. Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset kiszámításához a kormánynak minden év márciusában meg kell határoznia ezt a szorzószámot, ami alapján a nyugdíjakat meg tudják állapítani. A véleményézésre egy hét van.

A nyugdíj megállapításakor az egyes években szerzett jövedelmeket kell megszorozni az adott évre vonatkozó valorizációs szorzószámmal. A szorzószám a kereset megszerzése óta eltelt idő országos nettó átlagkereset-növekedési mértékeinek szorzata. A szorzószámok megállapításának nemcsak a nyugdíj összegének meghatározásában van döntő szerepe, hanem a nyugdíj megállapíthatóságához is szükség van rá.

A szorzószám hivatalos, jogszabályban kihirdetett megállapításáig tárgyévi kezdő időponttól nyugdíj, korhatár előtti ellátás, átmeneti bányászjáradék és táncművészeti életjáradék nem állapítható meg, a jogosult csak előleget kaphat. A valorizációs szorzószámok hatálybalépését követően a nyugdíjbiztosítási szervezeteknek április 15-éig kell meghozniuk a nyugdíjmegállapító határozatokat. Az érintettek a megállapított nyugellátás és a nyugdíjelőleg különbözetét egy összegben kapják meg.

A társadalmi egyeztetésre most közzétett jogszabálytervezet a 2023. évi valorizációs szorzószámokat állapítja meg. Az ideieket a tavalyi 17,5 százalékos átlagkereset-növekedési adatának megfelelően megszorozza 1,175-del. A tervezet mellékletét képező táblázat új, 2021. évhez tartozó sora is ezt a mértéket tartalmazza. A valorizációs szorzószámok hatálybalépése után a friss nyugdíjas hitelt vehet fel állandó jövedelme alapján, ám arra számítania kell, hogy a kora és az igényelt kölcsön futamidejétől függően külön feltételeket szab a bank, például adóstárs bevonását kéri – írja a Bank360.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik