Gazdaság

Nagy István agrárminiszter elárulta, hogyan menthetik meg a Karolina kórházat

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Sokkolta a nyugat-magyarországi kisváros, Mosonmagyaróvár lakóit, hogy az eddig 24 órás kórházként működő Karolina egyes osztályai márciustól csak hétköznap, munkaidőben fogadnak pácienseket. Ahogy megírtuk, szülni csak hétköznap lehet, a hétvégén parlagon hever a nemrég megújult, a 21. század követelményeinek megfelelően felszerelt szülészet. Az előkészítés nélkül bevezetett intézkedésről csak aznap jelent meg hivatalos közlemény, a szűkszavú tájékoztatás pedig nem segíti az eligazodást, a szerint a győri megyei kórház illetékes a Karolina Kórház-Rendelőintézetben nem kezelhető esetekben, de háziorvosok és jól értesült betegek is úgy tudják, bizonyos esetekben Sopronba kell utazni.

Ennyire még sosem szúrtak ki a lakossággal – legyintett az egyik őslakos, akit az új rendszerről kérdeztünk. Az útiköltséget is nehezményezi, de még inkább az időt sajnálja, amit majd utazgatással kell töltenie. Már amiatt is nagy a morgolódás, hogy nem mindenkinek egyszerű az eljutás a megyeszékhelyre, ami Mosonmagyaróvártól bő 40 kilométerre található, a soproni vizit azonban ennél sokkal durvább, garantáltan egésznapos program. Vonattal győri átszállással oldható meg az odautazás, a tiszta menetidő 2–2,5 óra egy irányba, autóval 100–120 kilométer a távolság attól függően, hogy a legrövidebb, Ausztrián keresztül vezető utat vagy a 85-ös gyorsforgalmi utat választjuk.

Megkérdeztük a körzet országgyűlési képviselőjét, Nagy István agrárminisztert, aki a Covid-járvány idején egyszer már megmentette a bezárástól a kórházat, mit tud mondani a 100 ezres ellátókörzetű Karolina dolgozóinak és a választóinak? Mi a véleménye arról, hogy előzetes figyelmeztetés, felkészítés nélkül aznap jelentették be a kórházi ellátás szűkítését, amikortól életbe is lépett az intézkedés, illetve arról, van-e esély még mentőakcióra? Erre az a válasza, hogy a jobb helyzetért érdemes az utolsó pillanatig küzdeni.

Krizsán Csaba / MTI A mosonmagyaróvári Karolina Kórház-Rendelőintézet épülete 2015-ben.

Bár a helyiek most a kórházi ellátás zsugorodásával szembesülnek, a miniszter lapunknak arról beszélt, hogy végre tiszta vizet öntöttek a pohárba, és teljes bizonyossággal állítja, hogy

átmeneti intézkedésről van szó, a Karolina kórház hamarosan újra 24 órás kórházként működhet, mégpedig a régi rendnek megfelelően, valamennyi osztályával.

Nem volt lehetséges korábban bármit közölni, az utolsó pillanatig tárgyaltunk, küzdöttünk, és csak akkor dőlt el, milyen portfólióval működhet (tehát milyen osztályokon, milyen ellátásokat nyújthat) a kórház – magyarázta a kései bejelentést. Az egészségügyi kormányzat döntése kellett ehhez. Ennek mibenlétét nem részletezte Nagy István, de „emberfeletti küzdelemnek” nevezte a helyi kórház menedzsmentjének és a győri kórház főigazgatójának a munkáját az ügyben, ő maga ebben a folyamatban nem főszereplő, csak – mint fogalmazott – „támogató” volt.

A humánerőforrás hiánya okozza a kórház gondjait, folyamatos probléma volt az ügyeleti stáb kiállításával, de a miniszter úgy látja, ez most megoldható. Amint a kórház fel tudja tölteni az állományát, visszaáll a megszokott rend Mosonmagyaróváron. Tudomása szerint ehhez két altatóorvos és két belgyógyász hiányzik jelenleg. Ha meglesz a 2 plusz 2 orvos, akkor 0–24-ben fog működni a kórház – mondott konkrétumot Nagy István, aki azt ígéri, hogy stabil, hosszú távú működésre számíthatnak a kórháznál, amely a régi, megszokott portfóliójával üzemel majd.

Most tehát orvosokat keresnek az osztrák határtól 10 kilométerre lévő Karolinába. Eddig másként nem tudta megoldani a kórház a működését, mint hogy távolabbi intézményekben dolgozó kollégákból verbuvált ügyeletes stábot, ezért némi felárat kínáltak nekik, a többletköltséget pedig az önkormányzat finanszírozta. Arra a kérdésre, hogy miért szakították meg ezt a gyakorlatot, Nagy István a 24.hu-nak azt mondta:

Tiszta vizet kell önteni a pohárba. A hosszú távú biztonságos működés feltételeit kell megteremteni. A támogatásra rövid távon válságkezelésre volt szükség. Azzal, hogy sikerült stabilizálni a kórházunk portfólióját, ma már tárt kapukkal várjuk a jelentkezőket, az álláshirdetmények már el is készültek.

A miniszter szerint megpróbálják állandó stábbal megoldani a helyzetet. Felvetésünkre, hogy a korábbi időszakban nem sikerült orvosokat állományba venni, Nagy István úgy reagált: „Pontosan a bizonytalanság tartotta távol az orvosokat attól, hogy nálunk vállaljanak munkát. A kórház jól felszerelt, a város élhető, a fizetések éppen olyanok, mint az ország bármely más pontján, nem látom okát, hogy ne találjanak jelentkezőket.”

 

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után válaszolt lapunknak Árvay István, Mosonmagyaróvár fideszes polgármestere. Azt firtattuk, miért nem finanszírozza tovább a kórházat, hiszen plusztámogatás nélkül eddig nem tudták a biztosítani a működés feltételeit. Íme a válasz:

  • Jómagam és az önkormányzat is a közleményből értesült az átszervezés részleteiről.
  • Az előkészítő megbeszélésekbe az önkormányzatot nem vonták be, véleményünket nem kérték.
  • Fentiek miatt sem tervezzük, de a kórház vezetése nem is kérte, hogy az önkormányzat pénzügyileg segítse a további működést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik