Belföld koronavírus

Pénteken átadták a megújult szülészeti részleget, majd szinte azonnal bezárták

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI

„Korszerű, 21. századi körülmények között szülhetnek azok a kismamák, akik úgy döntenek, hogy a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézetet választják, hogy életet adjanak gyermeküknek. Nemrég fejeződött be ugyanis az egész osztály átalakítása, ahol négy egyágyas szülőszobát és két egyágyas kórtermet alakítottak ki” – így kezdődik az infomovar.hu helyi portál e hét hétfői beszámolója. A felújítás első ütemére 58 millió forintot biztosított az állam, amelyet 20 millió saját forrással egészítettek ki. A megszépült, átalakított részleget múlt pénteken, vagyis öt nappal ezelőtt adták át.

De pár nap múlva már be is zárták. A várandósságuk végén járókat a 40 kilométerre levő győri kórházba irányítják – tudta meg a 24.hu.

De nem csak a szülészetet érinti a bezárás. A Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatban ideiglenesen felfüggesztette a Karolina Kórház szülészet-nőgyógyászat, sebészet és traumatológia fekvőbeteg szakellátását – ez áll abban a tájékoztatóban, amelyet a páciensek kapnak. A dokumentum szerint a koronavírus miatt rendelték el az átmeneti zárást, az aneszteziológia és intenzív terápiás részlegen szakorvoshiány lépett fel. Lapunk úgy tudja, hogy a négy altatóorvosból ketten koronavírusosak lettek, ezzel a kórház nem tudja biztosítani a minimumfeltételeket.

Pedig nem megoldhatatlan a feladat. Egyik lehetőség, hogy – mint a koronavírus-járvány első és második hullámában is történik a koronások kezelése miatt – átvezénylést rendelhet el az állami fenntartó. De az is járható út lenne, hogy ha némi pluszforrást biztosítanának a kórház részére, hogy az a kieső dolgozóik pótlására magasabb juttatással csábítsanak máshonnan segítőket.

Egyelőre nem tudni, hogy meddig marad az ideiglenes zárlat az érintett részlegeken, de az hetekig is tarthat – a kórháznak információnk szerint  márciusig adtak időt, hogy rendezzék a helyzetet.

Minderről azonban sem a kórház oldalán, sem a Nemzeti Népegészségügyi Központ portálján, sem pedig az állami fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ oldalán nincs tájékoztató.

Írtunk valamennyi érintett szervezetnek, amint válaszolnak, azt közöljük. Ugyanúgy írtunk az önkormányzatnak is, hogy az évi több milliárd forint iparűzési adóbevétellel gazdálkodó helyhatóság áldoz-e pénzt arra, hogy a környékbeliekkel, átutazókkal együtt 40-50 ezres város lakóinak ne kelljen 40 kilométert utazni az ellátásért, vagy bármi más módon próbál-e megoldást találni a helyzetre. Amint onnan jön válasz, arról is beszámolunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik