Gazdaság

Olcsóbb lett az Eurojackpot a forint erősödése miatt

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Húsz forinttal kerül kevesebbe, de lehetne olcsóbb is.

25 százalékos infláció idején szokatlan, ha egy termék vagy szolgáltatás árának csökkenéséről érkezik hír, de most ez történt a szerencsejátékoknál: február óta 860 forintba kerül az Eurojackpot, vagyis 20 forinttal olcsóbb lett egy alapjáték. Ennek oka a forint erősödése, a játék árát ugyanis az euró mindenkori árfolyama határozza meg. Az árfolyam a tavaly év végi 430 forint feletti csúcsáról mára 390 forint alá került, ez tette lehetővé az árcsökkentést.

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint egy alapjáték ára hozzávetőlegesen 2 eurónak megfelelő összeg, forintban. Ha a jelenlegi árfolyamot vesszük figyelembe, akkor 780 forint adódna, ha pedig az idei évből eltelt másfél hónapot, akkor sem kerülhetne 800 forintnál többe az Eurojackpot. Itt kap értelmet a játék leírásában szereplő kitétel, mely szerint „hozzávetőlegesen” kerül 2 euróba a játék.

A tájékoztatásból az is kiderül, hogy az árat a Magyar Nemzeti Bank által megállapított árfolyam heti átlaga szerint határozzák meg, mint írják, „sávos rendszerben”. Ez biztosítja a társaság szerint, hogy az árváltozás „ne legyen gyakori”. Ehhez képest az előző év során öt alkalommal emelte a játék árát a Szerencsejáték Zrt., legutóbb szeptember vége és október közepe között – tehát két hét alatt – kétszer is. Induláskor, az év elején még 780 forintba került a játék, akkoriban viszont még 355 forint körül mozgott az euró árfolyama. Tavaly októberben már 880 forintot kellett fizetni – akkor járt 430 forint közelében az euró –, innen jutottunk el a mostani 860 forinthoz.

Az Eurojackpot a legdrágább lottójáték a Szerencsejáték Zrt. kínálatában (a cég monopolhelyzetének változásáról ebben a cikkben írtunk), a hagyományos lottóknál – mint az ötös és a hatos – az alapjáték ára 350 forint. Ugyanakkor az Eurojackpot ígéri a legnagyobb nyereményt, telitalálat esetén minimum bruttó 10 millió eurót. A játékból az állami cégnek a legutolsó lezárt üzleti évben, 2021-ben 24,1 milliárd forint bevétele származott, ami az akkori összes bevétel 3,4 százalékát tette ki (a legtöbb pénzt, 240 milliárdot abban az évben a Tippmix bukmékeri rendszerű fogadása hozta a társaságnak).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik