Szajki Bálint / 24.hu
Gazdaság

Felügyeleti eljárást kezdeményezett az ezerforintos légiutasadó miatt a Budapest Airport

A Budapest Airport felügyeleti eljárás elindítását kezdeményezte az illetékes kormányhivatalnál amiatt, hogy a XVIII. kerületi önkormányzat egy novemberi rendeletével egy új települési adó, az úgynevezett légiutasadó kivetéséről döntött – tudta meg a 24.hu.

Az önkormányzati rendelet értelmében

  • január 1-jétől minden, legalább 18 éves nem kerületi lakosnak, aki magánszemélyként (azaz nem vállalkozói tevékenység keretében) utazik, ezer forint légiutasadót kell fizetnie, akár érkezik, akár indul, akár átutazóban van. A rendelet szerint az adót a földi kiszolgálóknak és a légifuvarozónak együtt kell beszedniük, és nyilvántartást is kell arról vezetniük, amelyben az utazók személyes adatait is rögzíteni kell (név, lakcím, születési hely, idő, anyja neve, adó összege, adómentességi ok).

Mint lapunk megtudta, az önkormányzat előzetesen nem egyeztetett az új adó bevezetéséről a Budapest Airporttal, és információink szerint a földi kiszolgálókkal, valamint a légitársaságokkal sem. Az új adóról a Niveus Consulting Group adótanácsadó cég azt állítja, egy önkormányzat nem írhatja elő, hogy valaki szedjen be adót, ilyesmiről csak törvénnyel lehet rendelkezni, ezért a beszedés módja törvénybe ütközik, hiába lenne jogszerű maga az adó. Fogyasztóvédelmi aggályok is felmerültek az új adóval kapcsolatban.

A kormányhivatal arról tájékoztatta a repülőtér-üzemeltetőt, hogy az ügyben törvényességi felhívással élt, és 30 napos határidő kitűzésével felkérte Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának képviselő-testületét az észlelt jogszabálysértések megszüntetésére. Az ügyben további jogi lépések is várhatók. Az önkormányzatot is kerestük az ügyben – válaszukat még várjuk.

A Budapest Airport lapunknak küldött válaszában kitért arra is, hogy a magyar kormány által nemrégiben bevezetett extraprofitadó mellett ez a légi közlekedést terhelő további adóteher valószínűleg komoly hatással lesz a forgalomra és a turisztikai szektorra, és a jegyárak további emelkedését, a rendelet körüli bizonytalanságok pedig járatok törlését eredményezhetik.

7 milliárd forint folyhat be az új adóból

A Telexnek a XVIII. kerületi rendeletet előterjesztő Kőrös Péter alpolgármester megerősítette, hogy hatályba lépett a rendelet, és azt is, hogy kaptak egy úgynevezett törvényességi felhívást Budapest Főváros Kormányhivatalától. Éppen az erre fogalmazott választ, valamint a rendelet finomhangolását, módosítási javaslatát tárgyalták meg és fogadták el kedden reggel a képviselő-testületi ülésen. „A törvényességi felhívásban nincs olyan, ami alapján törvénytelennek tartanák a rendeletet, de adatkezelési kérdésekben további pontosításokra van szükség” – mondta a portálnak Kőrös Péter. Az önkormányzatnál egyébként arra számítanak, hogy az ügy még nyárig biztosan elhúzódik, arra ugyanis szerintük kevés az esély, hogy a kormányhivatal elfogadja a válaszukat és a pontosítást. Arra számítanak, hogy a Kúria elé kerülhet az ügy, ugyanakkor bíznak az igazukban.

Az alpolgármester a Telexnek azt is elmondta, már vannak olyan légitársaságok, amelyek az új adót beépítették a jegyértékesítési rendszerükbe január elsejével. 

A reptérüzemeltető cég lapunknak megküldött adatai szerint 2022-ben 12 205 070 érkező és induló utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Ennyi utast feltételezve az idei évre a XVIII. kerületi önkormányzat mintegy 12 milliárd forint körüli adóbevételre számíthatna az utazásonként 1000 forintos légiutasadóból. Csakhogy ebből le kell vonni a XVIII. kerületieket, a kiskorúakat és azokat, akik vállalkozási céllal utaznak. Az alpolgármester egyébként a Telexnek azt mondta, mintegy 7 milliárd forint adóbevétel folyhat be, amit kizárólag infrastruktúrára és szociális ellátásokra fordíthatnak majd.

Ajánlott videó