Gazdaság

Finomítottak a 30 év alatti anyák szja-kedvezményén

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A kormány tavaly év végén jelentette be, hogy 2023. január 1-jétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 évnél fiatalabb nőknek, akik gyermeket vállalnak.

A kormányrendeletben volt egy csavar is, ugyanis a jogszabály eredeti értelmezése szerint aki a magzata után már 2022-ben jogosulttá vált a családi adókedvezményekre, de az idén szüli meg a gyermekét, csak a szülés napjától jogosult a támogatásra. Vagyis, akinél a terhesség 91. napja december végére esett, a kedvezményt csak a június végére várható szülés után érvényesíthette volna.

Ezen a gyakorlaton viszont most változtattak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hétfőn módosított adóelőleg-nyilatkozatot tett közzé a honlapján, amelyhez egy frissített tájékoztatót is csatoltak. Ebből már az derül ki, hogy

az a fiatal édesanya is érvényesítheti 2023. január 1-jétől a 30 év alatti anyák kedvezményét, aki a magzatra tekintettel 2023 előtt vált jogosulttá a családi kedvezményre, a gyermek születési éve 2023, és elmúlt 25 éves, de még nem töltötte be a 30. életévét.

Hozzátették, a kedvezmény tehát abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére, magzatra tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg. Magzat után abban az esetben is megilleti a kedvezmény a fiatal anyát, ha 2022-ben vált jogosulttá családi kedvezményre, és a gyermeke 2023-ban születik meg.

A tájékoztató szerint a kedvezményre jogosult a fiatal anya 2023-ban például, ha:

  • február 8-án betölti a várandósság 91. napját,
  • vagy március 15-én megszüli a második gyermekét,
  • vagy augusztus 6-án örökbe fogadja a férje gyermekét,

és mindhárom esetben elmúlt 25 éves, és legkorábban ezen eseményeket követően tölti be a 30. életévét.

Ugyanakkor nem jogosult a kedvezményre az anya 2023-ban például, ha

  • 23 évesen szül,
  • egy 2 és egy 4 éves gyermeket nevel,
  • 31 évesen, májusban szüli meg harmadik gyermekét.

A 30 év alatti anyák szja-kedvezményének módosítása tehát könnyítést jelent az érintettek számára, hiszen, aki a fentebb említett példa szerint júniusban szül, de a magzata már 2022-ben betöltötte a 91. napot, a januártól júniusig tartó időszakban is érvényesítheti a kedvezményt. Aki 30 év alatti, de január 1-jét megelőzően született gyermeke, továbbra is elesik az adókedvezménytől.

Az szja mértéke 2023-ban egységesen 15 százalék, egy dolgozó nő tehát bruttó 100 ezer forintonként 15 ezer forinttal kereshet többet a mentességgel. Az szja-mentesség a gyermekgondozási ellátásokra is jár, vagyis a csedből és a gyedből is érvényesíthető.

A 30 év alatti anyák kedvezményének összege havonta legfeljebb a teljes munkaidőben alkalmazásban állók – előző év júliusára vonatkozó – nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének összege. 2023-ban így a kedvezmény összege legfeljebb:

  • jogosultsági hónaponként 499 952 forint, ami 74 993 forint adómegtakarítást jelent,
  • teljes évre fennálló jogosultság esetén 5 999 424 forint, ez összesen 899 914 forint megtakarítás.

Lapunk megkereste a NAV-ot és a Kulturális és Innovációs Minisztériumot is azzal kapcsolatban, hogy a mostani módosítást miért látták indokoltnak. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Arról, hogy a 30 év alatti anyák szja-kedvezménye hány családot érinthet, itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Tízezrek élhetnek idén az szja-mentességgel: akár havi 75 ezer forint is maradhat a 30 év alatti anyáknál
De a többség kevés ideig számíthat a kedvezményre, mivel a magyar nők átlagosan 29 évesek az első gyermek születésekor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik