Belföld

Nem minden 30 év alatti anya kap szja-mentességet

Getty Images
Getty Images

2023. január 1-jétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak, jelentette be Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár még szerdán.

Bár ezt sokan úgy értelmezték, mintha minden 30 évnél fiatalabb édesanya részesülhetne a kedvezményben a jövő évtől – ehhez a több tízezer érintettről szóló kormányzati kommunikáció is hozzájárult –, a bejelentésben a „vállalnak” szón van a hangsúly.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet 5. paragrafusa szerint ugyanis

a rendelet szerinti kedvezmény abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg.

Lapunk megkereste a Kulturális és Innovációs Minisztériumot azzal kapcsolatban, hogy a rendeletben szereplő „családi kedvezményre való jogosultság” mit takar. Azt a választ kaptuk, hogy a családi kedvezményen a gyermekek után járó, korábban megigényelt családi adó- és járulékkedvezményt kell érteni.

Közölték, az az anya, akinek gyermeke 2023. január 1-jén születik, jogosult a 30 év alatti anyák kedvezményére (adómentességére).

Több olvasónk számára ezt követően sem volt egyértelmű, a 2023. január 1-jén születő anya miért jogosult a 30 év alatti anyák kedvezményére, hiszen ők 2022-ben az adóelőlegnél már igénybe vehették a családi kedvezményt a várandóság ténye alapján.

A minisztérium újbóli megkeresésünkre ezt is pontosította. Úgy fogalmaztak, az idén várandós és jövőre szülő nők is jogosulttá válnak 2023-tól a 30 év alatti nők szja-mentességére: a jogosultságot nem befolyásolja, hogy adóelőlegben vagy majd csak később, az szja-bevallásban veszik igénybe a családi kedvezményt, mert nem a kedvezmény igénybevétele (érvényesítése), hanem az arra való jogosultság ténye jogosít az szja-mentességre.

Ennek értelmében viszont aki 30 év alatti, de 2022. december 31-én vagy azt megelőzően született gyermeke, elesik az szja-mentességtől. Ugyanakkor ha újabb gyermeke születik 30 éves koráig, akkor élhet a kedvezménnyel.

Szintén a Magyar Közlönyben jelent meg, hogy ha a  30. életévét be nem töltött hitelfelvevő nőnek a felsőoktatási tanulmányai alatt vagy azok sikeres befejezését követő két éven belül gyermeke születik, vagy gyermeket fogad örökbe, a fennálló diákhitel-tartozása száz százalékának megfelelő összegű vissza nem térítendő gyermektámogatásban részesül.

A kitétel itt az, hogy a gyermektámogatási kérelmet a gyermek születését vagy örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napon belül benyújtja. Így például hiába született valakinek 2022 októberében, a diploma megszerzését követő két éven belül gyermeke, ezt a kedvezményt sem tudja érvényesíteni, a rendelet ugyanis 2023. január 1-jén lép életbe.

Hornung Ágnes korábban arról beszélt, mint minden más családtámogatásnál, a 30 év alatti anyák szja-mentességével is kettős a céljuk: amellett, hogy a gyermekvállalást ösztönzik, azt is szeretnék, hogy több pénz maradjon a gyermekes családoknál. De ezáltal csak azoknál a gyermekes családoknál marad több pénz, ahol 2022. december 31. után születik a gyermek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik