Gazdaság

Finomítottak a módszereiken az Elf Bar-dílerek

ROBERTO PFEIL / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
ROBERTO PFEIL / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
A Magyarországon lefoglalt Elf Bar mennyisége decemberben meghaladta a nyolcezer darabot, ezek becsült értéke csaknem 30 millió forint volt. A lapunknak nyilatkozó szakember felhívta a figyelmet, hogy Kínában már betiltották a termék értékesítését, ami akár nikotinmérgezést is okozhat.

2022. december elejéig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóellenőrei több mint 130 sikeres ellenőrzést végeztek az Elf Bar típusú termékek illegális értékesítésének megakadályozására, ezekben a lefoglalt Elf Bar mennyisége meghaladta a nyolcezer darabot, melyek becsült értéke csaknem 30 millió forint – közölte a hivatal a 24.hu megkeresésére. A NAV lapunknak adott tájékoztatása szerint az értékesítéshez kapcsolódóan

több mint 19 millió forint bírságot szabtak ki az illegális árusokra.

Mint írták, a NAV bűnügyi szakterülete 2022 májusától több mint harminc büntetőeljárást rendelt el Elf Bar vagy hasonló márkájú, de szintén illegálisan forgalmazott töltőfolyadék ügyében. A felderített bűncselekmények kapcsán a lefoglalt töltőfolyadék mennyisége meghaladja a félmillió millilitert.

Az Elf Bar-termékek árusítói és a nagy mennyiséget birtoklók bűncselekményt követnek el, velük szemben a NAV költségvetési csalás miatt nyomoz, amelynek büntetési tétele a lefoglalt mennyiség, valamint más súlyosbító körülményektől függően a pénzbírságtól a szabadságvesztésig terjedhet. A legkorábbi ügyek közül néhány esetben már vádirat is született a területileg illetékes ügyészségeken.

A büntetőeljárásokban szerzett eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bűncselekmények száma folyamatosan csökken. A NAV szerint ez egyrészt annak köszönhető, hogy az alkalmi haszonszerzésre pályázó dílerek száma megcsappant a gyakori ellenőrzések és az adóhatóság ebben témában kifejtett hatásos kommunikációja miatt. Másrészt az Elf Bar-dílerek is finomítottak a módszereiken, óvatosabbak az eladásnál, ezért a NAV embereinek is újfajta eszközöket kell alkalmazniuk egy-egy tettenérésnél.

A hagyományosan illegális cigarettát árusító elkövetői köröknél, szállítóknál is megjelentek ezek a termékek, ezért az úgynevezett cigis ügyekben is előfordul már Elf Bar. Az adózatlan cigarettához hasonlóan ezeket a termékeket is lefoglalja a NAV, majd megsemmisíti, hogy azok ne kerülhessenek ismét illegálisan forgalomba

– közölték, ahogy azt is, hogy a NAV az Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságával közösen fellépve mindent megtesz, hogy a lakosságot tájékoztassa a jelenség veszélyeiről, a bűncselekményeket felderítse, és az illegális kereskedelmet visszaszorítsa a fogyasztók – elsősorban a kiskorúak – egészségének védelme érdekében.

Kínában már betiltották a forgalmazását

Dr. Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója a 24.hu-nak elmondta, ahogy a gyógyszereknél, úgy a legálisan forgalmazható dohánytermékek esetében is tudják a szakemberek, hogy az adott termékben lévő vegyületek pontosan mit tartalmaznak, és hogyan szívódnak fel a szervezetben. Ám az Elf Barról ez nem mondható el.

Roberto Pfeil / picture alliance / Getty Images

Emlékeztetett, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet saját hatáskörben bevizsgálta az Elf Bar hatóanyagát, és kiderült, még a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltéssel rendelkező termék nikotintartalma is 3–4 doboz hagyományos cigarettának felel meg, ezért a használata könnyen nikotin-túladagoláshoz vezethet.

Az ízesített dohánytermékek használata egy tudatalatti felmentést, az ízesített anyagnak megfelelő kellemes érzést ad a dohánytermék használóinak, ezért felnőtt felhasználók esetében is egyértelműen kerülendő. Az Elf Bar esetében a gyártók ráadásul a gyermekeknek és a fiataloknak leginkább vonzó, a régóta dohányzók számára gyakran közömbös ízvilágokat használják, így a legsérülékenyebb korosztály belépését fokozzák a nikotinfogyasztók piacára

– magyarázta. Toldy-Schedel Emil hozzátette: a dohánypiac mindig is rejtett veszélyeket, mert az újonnan megjelenő termékekre sok esetben csak késve reagálnak a jogszabályok. Az Elf Bar már évekkel ezelőtt ismert volt Ázsiában, de még így sem született rá egyértelmű szabályozás, amikor betört Európába.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Kínában már betiltották az Elf Bar forgalmazását, de exportra továbbra is gyárthatják a terméket, ami ma már egy színtiszta piaci folyamat. Összehasonlításként említette, hogy egy Európában gyártott, légzsák és biztonsági öv nélküli autóra az alacsonyabb ára miatt talán lenne kereslet, ám a jogszabályi védelem miatt ilyen terméket csak az EU-n kívül, a világ egyes más részein lehetne forgalomba hozni. Hasonló a helyzet az Elf Barral és néhány egyéb, új típusú termékkel is, melyek szerencsére még nem generáltak nagy tömegű európai forgalmat.

Szerinte az eddiginél átgondoltabb keretrendszerre lenne szükség az új típusú dohánytermékek piacán, hogy a jövőben a hasonlóan veszélyes eszközök ne kerülhessenek a fiatalok kezébe. Mint mondta, afelől ne legyen kétségünk, hogy ezután is törnek majd be újabbnál újabb dohánytermékek a magyar piacra – akár a jogszabályok kijátszásával.

Kapcsolódó
Óriási adóemelés várhat a dohányosokra: kiszivárgott a brüsszeli terv
Az elektromos cigarettákkal és a hevített termékekkel sem tenne kivételt az EU.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik