Gazdaság

Megint feltűntek az Elf Bart kínáló eladók

Patrick T. FALLON / AFP
Patrick T. FALLON / AFP

A tanévkezdéssel újra megjelentek az Elf Bart kínáló eladók a közösségi oldalakon, tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel. Azt írták, hogy az illegális, különböző ízesítésű elektronikus cigaretták komoly veszélyt jelentenek a fiatalkorúakra, mivel könnyen függőséget, sőt, akár nikotinmérgezést is okozhatnak.

A NAV fokozott figyelmet fordít az árusítók kiszűrésére

– jelezték. Mint írták, az elmúlt hónapok folyamatos ellenőrzései és a tájékoztatás hatására jelentősen csökkent azok száma, akik vállalják a kockázatot és illegális, ízesített elektronikus dohánytermékeket árulnak.

Megjegyezték, hogy az adózási és jövedéki szabályok megsértése miatt – a NAV által kiszabható bírság mellett – dohánytermékek engedély nélküli értékesítésekor a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága akár több milliós bírsággal sújthatja az eladót.

Kapcsolódó
„Ennél szarabb konstelláció nincsen” – dílerek még árulják a városban az Elf Bart, aminek hatásairól szinte semmit sem tudni
Az elmúlt hetekben felkapott Elf Bar kereskedelmét és fogyasztását a hatóság már keményen bünteti, ám a városban dílerektől még megvásárolható a manórúd. Az Elf Barról kiderült tudnivalókról és potenciális kockázatokról a Szent Ferenc Kórház főigazgatóját kérdeztük.

Példaként azt hozták, hogy a NAV Győr-Moson-Sopron megyei ellenőrei felvették a kapcsolatot egy internetes hirdetővel, aki az Elf Bar mellett újdonságnak számító Lost Mary e-cigarettát is kínált. A 235 ezer forintért rendelt, huszonöt darab Elf Bart és két Lost Maryt Budapesten adták át. A revizorok az illegális árut lefoglalták, majd adószám nélkül végzett gazdasági tevékenység és jövedéki jogsértés miatt eljárást indítottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik