Gazdaság

Ígéretet tett a felszámoló a Dunaferr-dolgozóknak a bérek kifizetésére

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Megkezdte tevékenységét az ISD Dunaferr Zrt. felszámolója. Úgy tudjuk, leváltotta az eddigi önjelölt cégvezetőket, valamint egyeztetett az érdekképviseletekkel is.

Mint ismert, a kormány december 13-án este hozott egy veszélyhelyzeti rendeletet, amelyből a kritériumok alapján azt lehetett kiolvasni, hogy a Dunaferrnél három napon belül el kell indítani a felszámolást. A Fővárosi Törvényszék már a rendelet hatályba lépésének napján, december 14-én valóban elrendelte a vasmű felszámolását.

A vasműnek már jó ideje nem volt legitim cégvezetése, leadott mérlege, emiatt nem feleltek meg a törvényes működés feltételeinek, jelentős adósságot halmoztak fel, gondjaik voltak a beszállítókkal, többször le is álltak, majd újra indultak, és még számos más problémával is küzdöttek. És nem sikerült ebből az ördögi körből eddig kilépniük.

A cégiratok szerint a szolnoki Honoratior Kft.-t nevezték ki felszámolónak, és Dr. Fazekas Attilát vagyonfelügyelőnek.

Több helyről megerősített információnk szerint

  • a felszámoló felmondott Evgeny Tankhilevichnek, aki a cégjegyzék szerint 2020. szeptember 30-ig volt cégvezető, ám azóta is önjelölt vezetőként vezette a céget, aláírása szerint „legfőbb általános vezérigazgató-helyettesként”,
  • valamint Sevcsik Mónika Hr-igazgatónak is,
  • és Cseh Ferencet, a nagyolvasztó korábbi vezetőjét pedig kinevezte cégvezetőnek.

Kérdeztük erről és a felszámolás részleteiről is Fazekas Attilát – amint válasz érkezik, közöljük.

A vagyonfelügyelő december 19-én tájékoztatóóra hívta a cégnél működő szakszervezeteket arra kérve őket, hogy a felszámolási eljárás során működjenek közre a felszámolási eljárás lebonyolításában és a munkavállalók tájékoztatásában. Ígéretet tett arra, hogy minden szükséges információt át fog adni részükre.

Elsőként közölte, hogy a novemberi munkabér – aminek teljes kifizetése december 10-ig lett volna esedékes – még ki nem fizetett részét 2022 decemberében, a karácsonyi ünnepek előtt ki fogják fizetni a munkavállalóknak – a kormány közbenjárásának köszönhetően. A kifizetéssel kapcsolatban pedig megtette a szükséges intézkedéseket.

A felszámolási eljárás alatt számít a munkavállalók együttműködésére. A bérek kifizetéséről az ideiglenes vagyonfelügyelő a bérgarancia alap segítségével továbbra is gondoskodik.

A felszámolás célja, hogy annak lezárása után a munkavállalók foglalkoztatása biztosított legyen egy új szakmai befektető által.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik