Gazdaság

15-17 százalékos minimálbér-emelés lehet jövőre

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Mostani várakozásaink szerint 15-17 százalékos minimálbér-emelés várható januártól

– mondta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az Indexnek. Mindez azt jelenti, hogy a bruttó minimálbér 2023-ban 230-235 ezer forint körül alakulhat. A tárgyalások még zajlanak, így a garantált bérminimumról sem tudni semmi biztosat.

Orbán Viktor a minimálbéremelésről szóló tárgyalásokról korábban arról beszélt, járulékcsökkentéssel nem tudják megkönnyíteni a béremelést:

nem tudjuk csökkenteni a tb-járulékot, mert a falnál vagyunk már, nincs hová hátrálni. Nem tud kigazdálkodni a magyar költségvetés járulékcsökkentést.

A kormány arra kéri a munkáltatókat, ők is menjenek el a falig. Az államtitkár elárulta, vannak szakszervezetek, amelyek bőven húsz százalék feletti béremelést szeretnének, ő azonban úgy látja, hogy ez a követelés irreális. Mivel a munkáltatók 15 százalék alatti számokat, a munkavállalók pedig 15 százalék felettieket mondtak, Czomba „nagyjából ekörül” látja az egyezséget. A megállapodás a közeljövőben meg is születhet.

2022. január 1-jétől a kormányrendelet szerint a havi bruttó minimálbér összege kétszázezer forint, a garantált bérminimum kétszázhatvanezer forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik