Gazdaság

Orbán Viktor: Már a falnál vagyunk, nem fér bele most egy járulékcsökkentés

Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A miniszterelnök a KAVOSZ „20 éves a Széchenyi Kártya Program” című ünnepi gálarendezvényén beszélt, többek között értékelte az aktuális gazdasági helyzetet és a legnagyobb kihívásokat. A legnagyobb kihívás szerinte

  • az energiaár,
  • az infláció és
  • a kamatok emelkedése.

Egy ilyen válságos helyzetben tervezi újra a kormány a jövő évi költségvetést, jelzése szerint rendeleti úton. Az elsődleges cél a rezsicsökkentés fenntartása, és az ehhez szükséges költségvetési fedezet előteremtése – számolt be a Portfolio.hu.

Kellett az állami beavatkozás a pénzügyi válság idején, a Covid idején és most a szankciós helyzetben is – indokolta meg Orbán Viktor a gyakoribb állami beavatkozás hátterét. A portál szerint az árstopokat itt nem konkrétan nem említette meg, de feltehetően ezekre is gondolt. Az állam, a kormány és a piac egymásnak nem ellenségei, egyik sincs meg a másik nélkül – fejtette ki a miniszterelnök, aki szerint olyan idő előtt állunk, amikor erre az együttműködésre szükség van. Erős állam nélkül és együttműködés nélkül sok vállalkozás nem élné túl ezt az időszakot – fogalmazott. Olyan energiaválságba kerültünk, ami az egész európai ipar rohamos leépüléséhez vezethet – vetítette előre.

Elismerte, hogy a rezsicsökkentés közgazdasági szempontból vitatható, de társadalompolitikai szempontból szerinte nem. 2021-ben az ország energiaimportja 7 milliárd euró volt, idén 17 milliárd euró lesz, jövőre 17-20 milliárd euró – sorolta. Vagyis elő kell venni valahonnan 10 milliárd eurót, ami 4000 milliárd forintot jelent – részletezte az energiakrízis következményeit. Ennyit veszít el a magyar gazdaság önhibáján kívül, csak azért, mert az energia ára megnőtt – tette hozzá.

Ezt a hatalmas pénzügyi terhet el kell vinnie a magyar gazdaságnak, az államnak, ezért nagyon meg kell nézzen minden forrást a kormány, mert minden plusz forrást a Rezsivédelmi Alapnak kell szánni – jelezte ezzel is, hogy a jövő évi költségvetésből ne várjanak többletpénzeket bizonyos célokra.

Felidézte, hogy a munkaadók és a munkavállalók minimálbéremelésről szóló tárgyalásain előkerült az a lehetőség is, hogy az állam csökkentse a járulékokat, mert akkor a vállalkozók könnyebben tudják emelni a béreket.

Nem tudjuk csökkenteni a TB-járulékot, mert a falnál vagyunk már, nincs hová hátrálni. Nem tud kigazdálkodni a magyar költségvetés járulékcsökkentést

– reagált ezekre az igényekre Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik