Gazdaság europoli

Már a kormány is 7,5 milliárd euró támogatás befagyasztásával számol

A magyar kormány arra számít, hogy az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) december 12-i ülésén elfogadják a magyar helyreállítási tervet – mondta kedden Navracsics Tibor a Reuters beszámolója szerint.

A miniszter azt is mondta, hogy várakozásai szerint az Európai Bizottság valószínűleg azt fogja javasolni az uniós kormányoknak, hogy függesszék fel az uniós költségvetésből Magyarországnak juttatott támogatások 65 százalékát, ami mintegy 7,5 milliárd eurónak felel meg.

Navracsics megismételte: Magyarország teljesíti a Brüsszel felé tett vállalásait, és arra számít, hogy jövőre megkapja az összes felfüggesztett európai uniós forrást.

A fideszes politikus kijelentése alátámasztja azokat a korábbi sajtóértesüléseket, amelyek arról szóltak, hogy 7,5 milliárd eurónyi magyar támogatás befagyasztását javasolja az Európai Bizottság az Európai Tanács november 30-i ülésén. A Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy értesült, hogy a felfüggesztés oka az, hogy az Európai Bizottság elégedetlen a magyar kormány által tett 17 féle korrupcióellenes és közbeszerzési vállalás eddigi teljesítésével, ezért fenntartja a már szeptember 18-án megfogalmazott javaslatát.

Később a Népszava is a felfüggesztésről és a helyreállítási terv elfogadásáról írt, hozzátéve, hogy az utóbbihoz kapcsolódó mintegy 5,8 milliárd euró (2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás odaítélését nagyon szigorú feltételekhez köti az Európai Bizottság.

Kapcsolódó
Befagyaszthatják a Magyarországnak járó pénzek egy részét, és évekre szigorú uniós felügyelet alá kerülhetünk
Úgy fest, mégsem fog megegyezni a magyar kormány és az Európai Bizottság az uniós forrásokról. A pénz egy részét így is megkaphatjuk, de a másik részét befagyaszthatják, és reformokat várnak el a kifizetéséért.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik