Belföld europoli

FAZ: 7,5 milliárd eurónyi magyar támogatás befagyasztását javasolja az Európai Bizottság

7,5 milliárd eurónyi magyar támogatás befagyasztását javasolja az Európai Bizottság az Európai Tanács november 30-i ülésén – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) bizottságközeli forrásokra hivatkozva. A Portfolio által szemlézett cikk szerint a bizottság elnöke, Ursula von der Leyen erről már kedden tájékoztatta az Európai Parlament frakcióvezetőit.

Az FAZ arról ír, hogy a felfüggesztés oka az, hogy az Európai Bizottság elégedetlen a magyar kormány által tett 17 féle korrupcióellenes és közbeszerzési vállalás eddigi teljesítésével, ezért fenntartja a már szeptember 18-án megfogalmazott javaslatát.

Konkrét példaként említik az Integritás Hatóság elnökhelyetteseinek személyi összetételét, például Holbusz Tímea a Pénzügyminisztérium felügyelete alatt álló EUTAF-tól érkezett (az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságról). Ennek a hatóságnak a működésével kapcsolatban számos olyan szabálytalanság is kiderült az elmúlt években, amelyeket valójában az Európai Bizottság fedezett fel, nem pedig a magyar szervek – olvasható a szemlében.

A lap hozzáteszi ugyanakkor, hogy a 7,5 milliárd euró akár több is lehet: a szóban forgó közlekedésfejlesztési, területfejlesztési és energiahatékonysági Operatív Programokat még el se fogadta a Bizottság, így most a Tanácsnak arról kell majd döntenie, hogy ezt a három programot teljes egészében függesszék fel, ne csak 65-65 százalékban.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik