Gazdaság

Népszava: rekordon az állami adósságállomány

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Megjelent a körbetartozás a költségvetési intézményeknél.

A közintézmények lejárt adóssága októberben 120,5 milliárd forintra ugrott, a kormány ezzel  beállította minden idők legnagyobb tartozási rekordját (2013-ban 120,9 milliárdon tetőzött az adósságállomány), ilyen gyors egyhavi eladósodásra (42,1 milliárdos) pedig még soha nem volt példa – írja a Népszava, emlékeztetve rá, hogy év elején 25 milliárd forint volt a közintézmények lejárt adóssága.

A lap szerint új jelenség, hogy

  • megjelent a körbetartozás a költségvetési intézményeknél,
  • az adósságbehajtó NAV is adós lett.

A közintézmények legtöbbel (75 milliárd) az áruszállítóknak tartoznak. Ezt követik (24 milliárd) az egyéb kifizetetlen számlák (szerződéses munkáért, szolgáltatásért), csak harmadik a rezsitartozás (11 milliárd).

Korábban főleg az egészségügyi intézmények adósodtak el. A Magyar Államkincstár adatai szerint tartozásuk (46,7 milliárd) most az összes bő harmada volt, a  lejárt adósságok kétharmada a kormányhivataloknál, a rendőrségnél, a Belügyminisztériumban halmozódott fel.

A tankerületek adóssága is megháromszorozódott, de a lap szerint a jéghegy csúcsa mégis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az állami követelések behajtásért felelős NAV tartozásai már 4,8 milliárd forintra rúgtak. A nemfizetés az elmúlt hónapokban szinte általános lett, a Magyar Államkincstár szerint az 582 költségvetési intézményből 489 jelentett lejárt tartozást, ami arra utal, hogy széleskörű fizetési problémák vannak a költségvetésben, a helyzeten nem javított a kormány által októberre elrendelt kifizetési stop.

Frissítünk!

Jobbik: Csődöt mondott a kifizetési stop!

Fordítva sült el a kormány intézkedése: sokkal több kárt okozott az ország megítélésében, a számlákat benyújtó cégeknél, miközben a kifizetési stopnak a költségvetési folyamatokra érdemi hatása nem volt, közölte a Jobbik a Facebook-oldalán. Az ellenzéki párt szerint a kifizetési stop és a felhalmozott adósság is jelzi, mekkora bajban van az ország a Fidesz-kormány dilettáns döntései, a mérhetetlen korrupció miatt.

Egy normálisan működő országban ilyen nem fordulhatna elő!

A Jobbik, felelős konzervatív pártként, követeli a kormánytól, hogy tegyen meg azonnal mindent azért, hogy mielőbb hozzájuthassunk az uniós forrásokhoz. Ha erre nem képes, ne kockáztassa azt az uniós törekvést, hogy az önkormányzatok közvetlen támogatáshoz juthassanak!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik