Gazdaság

Csomagolás: újfajta kupakok jelennek meg az italoknál Magyarországon

Tetra Pak
Tetra Pak
A Tetra Pak több vezető italgyártóval együttműködve, rögzített kupakokkal ellátott italoskarton dobozos csomagolásokat vezet be több ország piacán, köztük Magyarországon is, ezzel téve eleget az Európai Unióban 2024 júliusában hatályba lépő, Egyszer Használatos Műanyagokról szóló irányelvnek.

Az új, rögzített kupakok bevezetésének célja, hogy a kupakok a termék felbontása után rögzítve maradjanak a csomagoláshoz, ezzel csökkentve a műanyag hulladék mértékét, megelőzve, hogy a kupakok elkülönülve a környezetbe kerüljenek. Mivel a kupak a csomagolás része marad, így az italoskarton esetén, a kartondobozzal együtt szelektálható és elhelyezhető a sárga jelölésű hulladékgyűjtő kukákban. Ezzel könnyebbé válik a termékek helyes szétválogatása és újrahasznosítása – olvasható a csomagolóanyaggyártó közleményében.

Az új, rögzített kupakokkal ellátott csomagolásokat már több európai országban vezette be a cég, többek között Írországban, a Baltikumban, Spanyolországban, Németországban, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában. A Tetra Pak a rögzített kupakokkal ellátott csomagolásainak piacra dobásával elsők között tesz eleget az új, uniós SUP (Single Use Plastic), vagyis Egyszer Használatos Műanyagokra vonatkozó szabályozásnak, melynek értelmében minden Európai Unióban működő italgyártónak, kiskereskedőnek, gyártónak és importőrnek kötelessége 2024 júliusig áttérni a rögzített kupakkal ellátott italos termékekre.

A cég 2022 végéig Európában mintegy 300 gyártósort tesz alkalmassá a rögzített kupakkal ellátott csomagolások gyártására és összesen mintegy 400 millió eurót fektet a rögzített kupakos megoldások fejlesztésébe és bevezetésébe,

A Magyarországon elsőként bevezetésre kerülő HeliCap 26 Pro rögzített kupak a Tetra Gemina Aseptic csomagolásokon található majd meg. Ez a megoldás segít a szemetelés megelőzésében, mivel használata során a kupak végig a csomagoláshoz van erősítve. A továbbfejlesztett termék 190 foknál is nagyobb szögben nyílik, és 26 mm átmérőjű kiöntő nyílással rendelkezik, ezáltal megkönnyíti a folyadékok kitöltését, és lehetővé teszi a csomagolások kényelmes használatát. A rajta található biztonsági gyűrűnek köszönhetően pedig arról is megbizonyosodhat a fogyasztó, hogy vásárlás előtt az italos doboz nem került felbontásra.

A kupak csavarzáras mechanizmussal nyitható, visszazáráshoz pedig csak vissza kell pattintani a kupakot a helyére. A kupak tervezésekor a Tetra Pak a fenntarthatóságot is szem előtt tartotta, így az új záróelem növényi alapú változatban is elérhető. A Tetra Pak Tetra Gemina Aseptic csomagolásán található HeliCap 26 Pro kupak 85 százaléka növényi (cukornád) alapú műanyagból készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik