Gazdaság

Hivatalos: Egy bankjuk lesz nyártól a diákhiteleseknek

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Nem lesz választás, a diákhitelhez csak a később kiválasztott banknál lehet majd számlát nyitni.

Megjelent a Magyar Közlönyben az az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányrendelet, amely szerint nyártól alaposan változik a diákhitelezés. A hallgatói hitelrendszerről szóló korábbi rendelet módosul. Ezzel egészül ki:

A szabad felhasználású hitel folyósításának feltétele, hogy a hallgató kedvezményes fizetési számlát nyisson és tartson fenn a Diákhitel szervezet által négyévente lefolytatott közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott pénzforgalmi szolgáltatónál.

A rendelet tehát egy négyévente kiválasztott bankba koncentrálná a diákhiteleseket, akik jelenleg bármely banknál vezethetik számláikat és kérhetik rá a diákhitelt. A Diákhitel szervezet forintban utalja a szabad felhasználású hitelt a hitelfelvevő rendelkezése szerinti megosztásban, a Diákhitel szervezet által kiválasztott pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára. A rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba.

Korábban a kormány honlapján „társadalmi egyeztetésre” bocsátotta a módosítás tervezetét, amire Tordai Bence (Párbeszéd) hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán. Azt, hogy melyik lesz a kiválasztott bank, még nem tudni, a rendelet szerint közbeszerzési eljárással választják majd ki, de az ellenzéki politikus arra utalt, hogy szerinte a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Gránit Bank lehet majd a befutó.

Korábban a tervezet alapján szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a diákszámlák azért érzékeny pontja a bankszektornak, mert az első bankválasztása kihathat akár egy életre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik