Gazdaság

Ezzel járhat, hogy a kormány egy kiválasztott bankba terelné a diákhiteleseket

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Csak annak folyósítanák jövő nyártól a szabad felhasználású Diákhitelt, aki egy meghatározott banknál nyit számlát - derült ki egy rendelettervezetből. A BiztosDöntés.hu szakértői szerint ez még egyáltalán nem jelenti a szabad bankválasztás végét a diákok számára. Igaz, megbonyolítja a fiatalok tudatos pénzügyi tervezését.

Egy kormányrendelet tervezete szerint a Diákhitelt jövő nyártól csak azok kaphatnák meg, akik egy meghatározott banknál nyitnak számlát: „A szabad felhasználású hitel folyósításának feltétele, hogy a hallgató kedvezményes fizetési számlát nyisson és tartson fenn a Diákhitel szervezet által négyévente lefolytatott közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott pénzforgalmi szolgáltatónál”.

A rendelettervezetből nem derül ki, mi számít kedvezményesnek, és főleg mihez képest kell kedvezményesnek lennie, de a portál szerint vélhetően arról van szó, hogy a diákszámlának a felnőtt bankszámlákhoz képest kell kedvezményesnek lennie.

Kis csavarral, de marad a verseny

A diákszámlák egy nagyon érzékeny pontja a hazai bankszektornak a mindennapi pénzügyek területén. A diákok első bankválasztása ugyanis sokszor kihat egy életre, hiszen a diákhitelt a fiatal felnőtt tanulmányok utáni lakáshitele, személyi kölcsönei vagy áruhitelei követhetik. Márpedig a bankok annak adnak szívesebben – és esetenként kedvezményesebben – hitelt, aki náluk bankol, mivel jól ismerik őt.

A rendelettervezet egy négyévente kiválasztott bankba koncentrálná a diákhiteleseket, akik jelenleg bármely banknál vezethetik a számláikat és kérhetik rá a diákhitelt. Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy ezzel nem sérül a diákok szabad bankválasztása. Azok a diákok ugyanis, akik találnak majd jobb ajánlatot, mint a közbeszerzési eljárással kiválasztott bank, továbbra is bankolhatnak majd kedvenc bankjuknál – kommentál a pénzügyi összehasonlító portál alapító szakértője, Gergely Péter. A fintech cégek bevonásával pedig arra is találhatnak megoldást, hogy a diákhitel havi összegét ingyen vagy kedvezményesen átküldjék erre a kedvenc bankszámlára.

A versenyre természetesen kihathat, hogy a diákhiteleket csak egy bizonyos bankhoz kérhetik majd a hallgatók, de azokat a számlacsomagokat továbbra is használhatják majd a diákok, melyek az olcsó vagy ingyenes bankköltségek mellett vásárlási kedvezményeket vagy továbbtanulási segítséget kínálnak.

Bár két diákszámlát fenntartani valamivel bonyolultabb, mégis lehet abban logika, hogy az egyiket a hitel folyósítására, a másikat a mindennapokra használja majd a hallgató – véli Gergely Péter. Ebben segíthet számukra a számlahasználat díjazása és egyre fontosabb a hallgatók számára a bank mobilapplikációja is, hiszen a pénzügyeket elsősorban ezeken intézik majd. Ebben is jelentős különbségek vannak, így érdemes tájékozódni a bankválasztás előtt.

A diákok kegyeiért hajtanak a bankok

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a bankoknak mennyire fontos ez az ügyfélkör, mint azok az akciók, melyek az iskolakezdés előtt, augusztus végén és ősszel, a „diákszámla-választási csúcsidőszakban” hallgatók ezreit célozzák.

Az idei évben a CIB Bank ajándék JBL fülest adott minden szelfivel megnyitott számla mellé, az Erste Banknál az új diákszámlások egyedi grafikás pulóvert kaptak, a Gránit Bank pedig főiskolásoknak és egyetemistáknak kampányolt 10 000 forintos jóváírással, szelfis számlanyitás esetén. Ennél még tovább ment a K&H Bank, amely 20 000 forintot osztogatott minden új K&H bankszámla után, mobilos számlanyitáskor pedig 3 hónapig havidíj-mentes a számlacsomagot és egy évig ingyenes életbiztosítást kínált mellé. 1 forintért adta a Huawei Band 7 okoskarkötőt Yelloo diákszámlája nyitásakor a Raiffeisen Bank. Megújított diákszámlája mellé 30 000 forintos eMAG utalványt adott az UniCredit is.

Ilyen erős verseny nagyon ritkán folyik egyszerre, egymással párhuzamosan a felnőtt ügyfelekért. De nem csak az ügyfélszerzésben harcolnak egymással a bankok, hanem az ügyfelek megtartásáért is komoly fejlesztéseket végeztek.

Az OTP Bank – mely azon nagyon kevés bankok közé tartozik, amely a diákévek alatt végig ingyenes számlavezetést és ingyenes éves díjú bankkártyát kínál – például önálló mobilalkalmazást fejlesztett a felsőfokú képzésben résztvevőknek, OTP Junior Next néven. Az applikáció a karrierlehetőségekről segít tájékozódni, jövőtervezés funkciója pedig segíti a tájékozódást a továbbtanulási lehetőségek és a különböző szakmák kiválasztása terén. Sőt, azt is megmutatja, hogy várhatóan mekkora havi költséggel kell majd számolnia a hallgatónak a kiválasztott karrierhez kötődő tanulmányok alatt.

Bankkártyás vásárlási kedvezményeket nyújtó programját külön kiterjesztette a diákokra is az OTP Bank és az Erste Bank. Mindkét banknál – jellemzően 5-10 százalékos kedvezményt nyújtó – kuponokat aktiválhatnak a diákok a bank mobilalkalmazásában, melyekkel többletköltségek nélkül vásárolhatnak bankkártyájukkal a kiválasztott kereskedőknél. A kedvezmények nem jelképesek, az Erste Banknál például a visszatérítés felső határa kupononként akár 30 000 forint is lehet. Hasonló programot működtet a Raiffeisen Bank a kifejezetten diákszámlásoknak szóló YELLOO Klub keretében, ahol a vásárlási kedvezmények a kártyahasználattal gyűjtött pontokkal arányosan járnak a programhoz csatlakozott boltokban, illetve webáruházakban. Mindhárom programban teljesen díjmentes a vásárlási kedvezményekhez való csatlakozás, ahogy maga a kártyás vásárlás is, ezáltal a hallgatók ezekkel csak nyerhetnek.

A változás a tervek szerint 2023. július 1-jén lép majd hatályba, így diákhiteleiket és bankszámláikat idén még a megszokott feltételekkel használhatják a felsőfokú képzésekben tanuló hallgatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik