Gazdaság

Megjelent a napelemesek rémálom rendelete

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A szakma azt hitte Gulyás Gergely miniszter tévedett, de nem, négy napja maradt annak, aki ki akarja kerülni a szigorítást.

Szerdán este jelent meg a Magyar Közlönyben az a Kormányinfón már két hete bejelentett, majd hétfőre ígért kormányrendelet, amelynek lényege szerint csak azok azok táplálhatják be a napelem által termelt energiát a villamosenergia-hálózatba, akik ezt az igényüket október 31-ig bejelentik. A veszélyhelyzet idején a háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának kérdéseiről szóló rendeletet Orbán Viktor miniszterelnök írta alá, az csütörtötől hatályos. Az alapján

csak az a háztartási méretű kiserőmű helyezhető üzembe, amely kizárólag saját villamosenergia-fogyasztásának kielégítése érdekében termel villamos energiát, az így üzembe helyezett háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának lehetősége ideiglenesen felfüggesztésre kerül.

A 2022. október 31. napját megelőzően tett igénybejelentések alapján megvalósított háztartási méretű kiserőművek a közcélú hálózatra feltáplálhatnak.

A közcélú hálózati betáplálást korlátozó műszaki megoldás részletszabályait az elosztói szabályzat tartalmazza.

Fontos, hogy a rendelet szerint igénybejelentésnek számít a hálózati engedélyes ügyfélszolgálatán vagy ügyintézésre szolgáló internetes felületén az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, illetve űrlapon – az érintett felhasználási hely azonosítóját és felhasználóját is tartalmazó – elektronikus vagy papír alapon megtett nyilatkozat. Feltáplálhat a közcélú hálózatra az is, aki igazolni tudja, hogy a szolgáltató miatt tesz október 31. után bejelentést.

Az ideiglenes felfüggesztés megszüntetésére – a rendelet hatálybalépését követően megvalósuló közcélú hálózat- és rendszerfejlesztés függvényében – a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tesz javaslatot, az alapján Palkovics László technológiai és ipari miniszter dönt az ideiglenes felfüggesztés megszüntetésének időpontjáról és ütemezéséről.

Kapcsolódó

A kormány közben gyorsítaná a napelemek beszerelésének engedélyeztetését. Egy másik, szintén Orbán Viktor által jegyzett rendelet ugyanis a naperőművek hálózati csatlakozásának gyorsításához szükséges intézkedésekről és a mikrogridek létrehozásáról szól.

Ennek lényege, hogy egyszerűsödik a napelemek beszerelésének engedélyeztetése, gyorsabbá válik az igénybejelentés folyamata, csökken az adminisztráció. A 10,8 kVA csatlakozási teljesítményű háztartási méretű kiserőművek esetén az erre kijelölt elektronikus felületen benyújtott kérelmek esetén már 3 munkanap alatt megtörténhet a műszaki terv elbírálása.

Könnyebb lesz a magánvezetékes felhasználóknak

A Bank360 szerint a 10,8 kVA csatlakozási teljesítményt meghaladó, de legfeljebb 50 kVA csatlakozási teljesítményű háztartási méretű kiserőmű esetén – amennyiben a termelő berendezés teljesítménye nem haladja meg a fogyasztási helyen az igény benyújtásakor meglévő rendelkezésre álló teljesítményt – az  igénybejelentő az áramszolgáltató által kiadott műszaki-gazdasági tájékoztató alapján, a  műszaki dokumentáció jóváhagyását megelőzően saját kockázatára megkezdheti a háztartási méretű kiserőmű telepítését és annak csatlakoztatásához szükséges átalakítások elvégzését a csatlakozási pontig, valamint a mérőszekrény kiépítését.

Az ilyen háztartási méretű kiserőmű telepítésének befejezését és a csatlakozási dokumentáció áramszolgáltató általi jóváhagyását követően a telepítő készre jelenti a kiserőművét. Az áramhálózat üzemeltetője ezt követően nyolc napon belül időpontot egyeztet a helyszíni ellenőrzésről, harminc napon belül megtartja azt, ha a rezsiköltségét napelemmel telepítéssel csökkenteni akaró igénybejelentő ettől eltérően nem kéri.

A rendelet kimondja azt is, hogy magánvezetéket a közcélú hálózatra közvetlenül csatlakozó aktív felhasználó létesíthet a felhasználási helyén belül abból a célból, hogy az általa termelt villamos energiát a magánvezetékhez csatlakozó más felhasználóval vagy vételezővel megossza. Az aktív felhasználó által termelt és megosztott villamos energiára vonatkozóan nem kell alkalmazni azt a szabályt, hogy ha a magánvezeték engedélyese a magánvezetékre kapcsolódó vételezőnek továbbadással villamos energiát értékesít, és magánvezetékes szolgáltatást nyújt, akkor a kiállított számlán elkülönítve, külön-külön tünteti fel a villamosenergia-beszerzési átlagárat, valamint az érvényesített díjakat, egyéb pénzeszközöket és az adókat.

Forbes: meggondolatlanság, nem piaci újraosztás

A portál szerint a kormányközeli cégek már rég lenyúlták a napelemes nagyerőművi szektort, de a lakossági piacot eddig több ezer, valós versenykörülmény közt tevékenykedő kkv uralta. A kormány a visszatáplálás megszüntetésével őket sodorta a tönk szélére.

A Forbes.hu forrásai szerint a háttérben mégsem az áll, hogy újra akarják osztani a piacot, a kormány lépése mögött egyszerű meggondolatlanság áll, ami a kormányközeli szakmai körökben is nagy felzúdulást keltett.

Több, a lapnak nyilatkozó forrás kérte neve elhallgatását, de mind hangsúlyozták: nem igaz a kormány érvelése a hálózat elégtelenségéről. „Évek óta gond van a hálózattal, a Mavír régóta hangoztatja, hogy fejlesztésre van szüksége” – mondja egyikük.

De annak, hogy egy energiaválság közben, az egyre nagyobb lakossági igények mellett egy tollvonással megszüntetik a lehetőséget, nincs semmi értelme.

Egy másik szerint regionálisan lehetnek problémák,

de nem igaz, hogy az egész országra kiterjedően szükség van rá.

A NER-es terjeszkedés által érintett nagyerőműveknek ugyanúgy szükségük van a hálózatra, ráadásul sokkal nagyobb mértékben, mint a háztartási kapacitásoknak, az sem valószínű, hogy a kormány így csinálna helyet üzleti körei nagyerőművi kapacitásainak kiépítéséhez. Több ágazati szereplő szerint a hálózat részleges elégtelensége, mint magyarázat, felveti a kormányfő körüli, kritikának is hangot adó szürkeállomány hiányát.

A Forbes egyik forrása azt tartja valószínűnek, hogy

bedobták kormányülésen az ötletet, a miniszterelnök kiadta az utasítást, majd nem volt senki, aki azt mondja, neki, hogy rossz ötlet.

Több ágazati szakember szerint az ipari miniszter alapvetően tisztában van a szektorral, több nyilatkozatában állt a lakossági piac bővülése mellé, így elképzelhető, hogy a Palkovics körüli szakmai körök aggályai miatt késett a rendelet közzététele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik