Gazdaság

A VOSZ segélykiáltása a kormányhoz: azonnali segítség kell, minden vállalkozásnak

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) arra kéri a magyar kormányt, hogy mindent tegyen meg a vállalkozásokat sújtó energiaár-robbanás drámai hatásainak enyhítése, a drasztikusan emelkedő finanszírozási költségek csökkentése és munkaerő költségek féken tartása érdekében

A vállalkozói és munkáltatói érdekképviselet MTI-s közleményében kiemelte, a jelenlegi válság okozta gazdasági környezetben a magyarországi vállalkozásokat komplex sokkhatás éri:

  • az energiaárak robbanás-szerű többszöröződése,
  • a hitelekhez kapcsolódó terhek drasztikus emelkedése és
  • az infláció-hajtotta munkabérigények növekedése rendkívül súlyos helyzetet teremt.

A kialakult válság az egész magyar gazdaságot érinti, amely gyors és átfogó – minden gazdasági szektort érintő – állami beavatkozás nélkül tömeges cégbezárásokhoz és munkahelyek százezreinek megszűnéséhez vezethet. A VOSZ arra kéri a kormányt, hogy tegyen meg minden lehetséges intézkedést az elszálló energia-költségek mérséklésére, folytatva és minden vállalkozásra kiterjesztve a mától elérhető állami támogatási programot.

Kapcsolódó
Indul a regisztráció az energiatámogatási programra
A feldolgozóiparban tevékenykedő kis- és középvállalkozások kaphatnak belőle.

A cégek működésének fenntartása és az energiahatékony átállás érdekében a megnövekedett hitelkamatok mérsékléséhez olyan intézkedésekre van szükség, amelyek azonnali könnyítést jelentenek a vállalkozóknak addig, amíg a pénz- és tőkepiaci folyamatok normalizálódnak. Ahhoz, hogy a munkabérek reálértékét megőrizhessük, a bérterhek jelentős csökkentése elengedhetetlen.

A kamara is hasonló állásponton van, segítséget sürgetnek ők is.

Kapcsolódó
Parragh visszafordíthatatlan következménytől tart, kamatplafont és hitelmoratóriumot kér a vállalkozásoknak
Parragh ezzel védené a kamatemeléstől azokat a vállalkozókat, akiknek hitelük van.

Kiemelt kép: Eppel János, a VOSZ elnöke beszédet mond a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) 22. Vállalkozók napja rendezvényén a Müpában 2022. március 3-án.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik