Gazdaság

Zsiday: A befektetők szemében Magyarország feketeseggű lett

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Elkerülhetetlennek tűnik a magyar gazdaság recessziója, miközben fennáll a veszélye annak, hogy magas szinten ragad be az infláció – hangzott el a Budapest Economic Forum első szakértői beszélgetésében, amit Madár István, a Portfolio vezető elemzője moderált és Bod Péter Ákos, valamint Zsiday Viktor válaszoltak.

Stabilizálni kell a saját fizetőeszköz árfolyamát, ha el akarjuk kerülni a latin-amerikai kellemetlen példát – jelezte Zsiday Viktor befektető. A gazdasági populizmus úgy működik, hogy a politika belefolyik a gazdasági döntésekbe. Mondhatnak a szakértők bármit, a gazdasági döntéshozók nem hallgatnak rájuk és ez egy csapdahelyzetet eredményez – vezette le az aktuális magyarországi gazdaságpolitikát értékelve.

Bod Péter Ákos közgazdász, korábbi jegybankelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy rendkívül kellene figyelni arra, hogy a bizalmat fenntartsa a gazdaságpolitika, mert visszaépíteni rendkívül nehéz.

Mindkét szakértő egyetértett abban, hogy nem is a rövid távú kilátások, amelyek kedvezőtlenek, hanem hogy mi jön a jövő évi recesszió után. Egyetértettek abban is, hogy fennáll a veszélye annak, hogy Magyarországon tartósan magas szinten ragad az infláció.

Akkor érdemes saját devizát tartani, ha azt felelősen használjuk fel.

Ami az elmúlt 10 évben történt, különösen az elmúlt 1,5 év tapasztalata azt mutatja, hogy nem sok értelme van megtartani a forintot.

Ebben az esetben én is azt mondanám, hogy inkább lépjünk be az euróövezetbe

– érvelt a Citadella Alap portfóliókezelője, aki még amellett is így gondolja, hogy az Európai Központi Bank nem minden euróövezet-tagország jegybankja a gyakorlatban. Ezt megelőzően megismételte Zsiday Viktor azt a korábbi gondolatmenetét, miszerint Magyarországon a forint gyors leértékelődése miatt beindult egyfajta euróizáció.

Szó került még arról, hogy a gyenge forint nem menti meg a magyar gazdaságot, hogy nem minden szempontból előnyös akkumulátorgyárakat telepíteni Magyarországra, hogy mennyire fontos lenne megállapodni az EU-val, stb.

Zsiday Viktor a beszélgetés során úgy vélekedett, hogy a befektetők szemében Magyarország feketeseggű lett az elmúlt hónapokban, ami szerinte kedvezőtlen következményekkel járhat a magyar gazdaság növekedésére, a beruházásokra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik