Belföld

Így lehet megmenteni a forintot Zsiday Viktor szerint

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Zsiday Viktor befektetési szakember szerint a devizatartalékokhoz kellene nyúlni, hogy elejét vegyük a forint drámai gyengülésének. Legfrissebb blogbejegyzésében amellett érvel, hogy a jegybanknak maximális erővel fel kell lépnie a forint gyengülése ellen, amihez meg is lenne az eszköze.

Az ország havonta hatalmas pénzeket költ energia (elsősorban földgáz) vásárlására, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az MVM forintot vált le euróra, és ezért megveszi a gázt. Viszont a folyamatos, hatalmas mértékű euró-vásárlás állandóan gyengíti a forintot, ami egyre magasabb inflációt, egyre magasabb kamatokat, és egyre nagyobb aggodalmat okoz, amely végső esetben tőkemenekítésbe is torkollhat, és egyre nagyobb az esélye, hogy az ország beragad egy magas inflációjú rezsimbe. Erős pozitív visszacsatolás van itt: a gyenge forint emeli az inflációt, ami még gyengébb forintot, és további devizakeresletet okoz, ami tovább gyengíti a forintot.

– érvel Zsiday.

Úgy látja, hogy semmi akadálya nincs annak, hogy az MVM közvetlenül a jegybanktól, a jegybanki tartalékok terhére vegye meg az eurót. Ezáltal a jegybanki devizatartalék csökkenne, viszont a folyamatos euró-kereslet nem jelentkezne a piacon, így lenne esélye a forintpiac stabilizálódásának.

Hozzáteszi: várhatóan jövőre ismét feltöltődnek a devizatartalékok, ugyanis a kormány hetente többször megismétli, hogy bármit megtesznek az uniós pénzek lehívása érdekében, márpedig ha lesz megállapodás, akkor ismét sok milliárd euró fog befolyni Magyarországra.

Különféle tartalékok nem dísznek vannak, hanem arra, hogy a nagy nehézségek, a végszükség esetén – de csakis akkor – felhasználjuk őket. Sok elemző úgy tekint a devizatartalékra, mint egy olyan bizalomerősítő eszközre, amit soha nem használunk. De vajon mi értelme van puskát tartanunk, ha soha nem használhatjuk?

– teszi fel a kérdést a szakember.

Ráadásul a tartalékok csökkenése

  • szűkítené a hazai forintlikviditást, ami amúgy is célja a jegybanknak,
  • továbbá a devizaeladáson árfolyamnyereséget realizálna, amivel csökkentheti egyre komolyabbá váló veszteségét, azaz csökkenne az ország jövőbeni költségvetési hiánya.
Kapcsolódó
Zsiday Viktor: Magyarországnak volt tíz jó éve, de nem használtuk ki arra, hogy a következő tíz év növekedését megalapozzuk
Megnyugtatónak tartja a kormányzati ijedtséget a befektetési szakértő, mondván, felismerték a válságot. Szerinte ha nincs megállapodás az Európai Unióval, akkor a magyar gazdaság nagyon mély recesszióba süllyedhet. Beszélgettünk a gázáremelésről, az inflációról, az árstopokról és hazánk növekedési kilátásairól is.

Zsiday elismeri, hogy a tartalékok felhasználásától joggal fél minden kis ország jegybankja, mivel az spekulatív támadást válthat ki, azonban jelen helyzetben érdemesnek tűnik bevállalni ezt a kockázatot.

A forintpiac stabilizálása kulcsfontosságú a bizalom fenntartása, az államadósság finanszírozása, és a gazdaság egyensúlya szempontjából, ezért a jegybanknak most határozottan kell fellépnie, miközben a kormányzatnak a lehető legrövidebb időn belül alá kell írnia a megállapodást az EU-val.

– teszi hozzá a szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik