Gazdaság

Átnevezné a kormány a nyugdíjminimumot

A Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló, Pintér Sándor belügyminiszter (előadó) és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (benyújtó) által jegyzett javaslat szerint átneveznék az egyébként 2008 óta változatlan összegű, havi 28 500 forintos nyugdíjminimumot – szúrta ki a hvg.hu.

A törvényjavaslat a társadalombiztosítási nyugdíjakhoz nem kapcsolódó ellátásokra, jövedelemhatárokra és egyéb összeghatárokra – a bírósági végrehajtásról szóló törvény kivételével
– egységes viszonyítási alapot vezet be „szociális vetítési alap” elnevezéssel. Így számos jogszabályban kicserélik „az öregségi teljes nyugdíj jogszabályban meghatározott legkisebb” szövegrészt (amit a köznyelv nyugdíjminimumnak is hív), és helyébe az „a szociális vetítési alap” szöveg lép.

Az öregségi teljes nyugdíj jogszabályban meghatározott legkisebb összegétől számos juttatás mértéke függ, így különböző szociális és egészségbiztosítási ellátások, illetve családtámogatások is, de még az is, hogy mekkora összeg felett lehet korlátlanul elvonni valakinek a fizetését végrehajtás esetén. A portál szerint arról nem ír a jogszabálytervezet, hogy a 28 500 forintos összeg emelkedne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik