Gazdaság

Megborult a magyar nyugdíjkassza, óriási teher a 13. havi

Farkas Norbert
Farkas Norbert
A minimálnyugdíj 2008 óta változatlanul 28 500 ezer forint, 2022-ben még mindig 60 ezer nyugdíjas kap 40 ezer forintnál alacsonyabb havi ellátást, egymillióé pedig nem éri el a 140 ezer forintot. Az inflációkövető nyugdíjemelési szisztéma ilyen infláció mellett nem képes lépést tartani az inflációval. Közben a nyugdíjkassza egyensúlya már most teljesen felborult, idén legalább félezer milliárd forintot kell beletolni a költségvetésből – derül ki a hvg.hu cikkéből.

A minimálnyugdíj összege 2008 óta változatlan: 28 500 forint. Ez már akkor sem volt valami egetrengető összeg, hiszen a minimálbér már akkor 69 ezer forint volt. Jelenleg a nettó minimálbér 133 ezer forint, a nettó átlagkereset pedig már 335 ezer forint. 2022 elején közel 60 ezer nyugdíjas (ebben a rokkantnyugdíjasok is benne vannak) havi ellátása nem érte el a 40 ezer forintot sem. Azóta volt egy kiegészítő nyugdíjemelés, mivel az infláció meghaladta a kormány által vártat (így a törvény szerint az év elején adott 5 százalékos nyugdíjemelést), ennek mértéke 3,9 százalék volt – olvasható a portál elemzésében.

Nagyon sok a nagyon alacsony nyugdíj

A havi folyósított összeg szerint a saját jogú nyugdíjasok és ellátásban részesülők legnépesebb csoportja a 120 ezer–140 ezer forint között sávba tartozott januárban. Összesen 1,1 millió nyugdíjas kapott 140 ezernél kevesebb ellátást, ez az összes nyugdíjasnak közel a fele. Miközben még havi 140 ezer forint sem az a jövedelem, amiből kényelmesen meg lehetne élni, épp csak meghaladja a 133 ezer forintos nettó minimálbért, és messze elmarad a nettó átlagkeresettől.

A számok tükrében nem az a meglepő, hogy már 161 ezer nyugdíjas érzi szükségét, hogy a nyugdíj mellett dolgozzon is, hanem hogy csak 161 ezren vannak. A helyzet rohamosan romlik, 2015-ben még csak nagyjából 675 ezer nyugdíjas kapott az akkori minimálbér összegének megfelelő vagy annál kisebb nyugdíjat. És jóval népesebb volt a közepesnek tekinthető nyugdíjban részesülők tábora.

A magas nyugdíjak fölhúzzák az átlagnyugdíj értékét, így az jóval nagyobb a közepesnek tekinthető összegnél, 2021-ben 164 ezer forintra adódott. 2015-ben még csak 121 ezer forint volt, vagyis az inflációkövető emeléseknek köszönhetően hat év alatt havi több mint 40 ezer forinttal nőtt. Igen ám, de a 2010-es évek második felében a keresetek az infláció mértékét messze meghaladó mértékben nőttek, emiatt pedig a nyugdíjak rohamosan leszakadtak – írja a hvg.hu.

Oda a nyugdíjkassza egyensúlya

A nyugdíjkassza évekig nagyjából egyensúlyban volt, ám mára teljesen felborult. A Pénzügyminisztérium (PM) jelentése szerint július végén a nyugdíjkassza 83 milliárd forintos mínuszban volt. Méghozzá úgy, hogy az államkincstár az év első hónapjában már átutalt 525,8 milliárd forint támogatást. Az első héthavi költségvetési hozzájárulás 233,3 milliárd forinttal haladta meg az előző év azonos időszakában átutalt támogatás összegét – írja a PM. A nyugdíjkassza 2022-es költségvetése összesen 554,4 milliárd forint központi költségvetési hozzájárulást tartalmaz.

A nyugdíjkassza hiányát nem meglepő módon alaposan megdobja a 13. havi nyugdíj kifizetése, az 336 milliárd forint pluszterhet rótt a nyugdíjalapra.

A helyzet aligha fog javulni a következő években, az infláció rendkívül magas, és a nyugdíjakat legalább annak mértékével emelni kell. Még idén szükség lesz egy korrekcióra novemberben, ennek mértéke 1,8 százalékra várható. A január-augusztusi átlagos infláció ugyanis 10,7 százalék volt, a nyugdíjakat az állam eddig 5+3,9 százalékkal emelte. A nyugdíjasok ennek ellenére aligha örülhetnek, hiszen az infláció nem csak magas, de egyelőre folyamatosan emelkedik – értékelnek a portálon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik