Belföld

Hitelcsapdában ragadt adósok próbálnak havi 142 500 forintból megélni

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Egyáltalán nem egyedi eset az, amikor egy adós jövedelmének nemcsak a harmadát, rosszabb esetben felét viszik el a hitelezők, hanem szinte az egészet. Cikkünk nyomán több olvasónk jelentkezett ezzel a problémával. Közös bennük, hogy mindegyikük az állami szférában dolgozik, vagyis a Magyar Államkincstár bérszámfejti a fizetésüket. Hiába tűnik kegyetlennek, mégis jogszerű, hogy csupán 142 500 forintot utalnak nekik bármilyen magas fizetés esetén. A problémára az illetékesek egyelőre nem reagáltak, jelen állás szerint jövőre sem számíthatnak több pénzre az érintettek.

Nem tudni pontosan, hány embernek viszik el szinte a teljes fizetését a végrehajtók valamilyen régi tartozás miatt, de miután írtunk egy rendőrtiszt kálváriájáról, aki mindössze 142 500 forintot kap kézhez a nagyjából bruttó 700 ezres fizetéséből (azok után, hogy a házát és az autóját már elveszítette), több elkeseredett olvasónk jelentkezett, hogy ők is hasonló cipőben járnak: nekik is csak 142 500 forintot utal a munkáltató, a többit elviszi a végrehajtó és a hitelező.

Mint megírtuk, a végrehajtási törvény lehetővé teszi, hogy korlátlanul elvonják a fizetésnek az öregségi nyugdíjminimum ötszöröse feletti részét, és mivel a nyugdíjminimumot 2008 óta nem emelték, azóta is 28 500 forint, így hiába nőttek az átlagfizetések, hiába szálltak el az árak,

az érintettek 14 éve csupán havi 142 500 forintot kaphatnak kézhez a fizetésükből.

Kapcsolódó
Elvitték a házát, az autóját, most illetménye töredékét kapja egy adósságcsapdába szorult rendőrtiszt
Hiába magas a fizetése, csak 142,5 ezer forintot utal a munkáltató, mert a végrehajtásról szóló törvény a tizennégy éve változatlan nyugdíjminimumra hivatkozik.

„Én is így jártam a Magyar Államkincstárral, és még azt is megírták válaszul a tájékoztatási kérelmemre, hogy örüljek, mert az egészet is vihetnék” – írta a 24.hu-nak egy nyugdíj előtt álló pedagógus, aki a feleségével albérletben él, miután elveszítették az otthonukat. Bár a közoktatásnak nagy szüksége lenne minden tanárra, és őt is visszavárná a jövőben az iskolája, hogy nyugdíjasként tovább tanítson, nem fog visszamenni, egyszerűen nem érné meg. „Ha vissza is mennék dolgozni nyugdíjasként, ilyen bérszámfejtés mellett nem teszem meg” – mondta.

Megkereste lapunkat egy háromgyerekes rendőr is, aki a válása után nem tudta fizetni a hiteleit, visszaadta az autót a banknak, odalett a háza is. Eleinte a nettó fizetésének a felét vonták le, de később a maradék összegre is ráterheltek, így ő is csak 142 500 forintot kap havonta viszonylag magas beosztása és rendfokozata ellenére.

A folyamatos levonások után még mindig több mint 9 millió forint tartozásom van, pedig már rég visszafizettem a felvett összegek többszörösét is

– mutatott rá a hitelcsapdára az olvasónk, aki szerint a környező országokban így vagy úgy, de pontot tettek a hasonló esetek végére, ám nálunk nem történik semmi sem. „Elkeseredés, kilátástalanság. A maradék egyre inkább csak az éhenhaláshoz elég. Ha nem lennének a gyermekeim, akik a gyermektartásból éltek/élnek, már hagytam volna a fenébe az egészet, így még kitartok, de hogy mit hoznak az elkövetkezendő hónapok, ki tudja?” – írta.

Lapunk hiába érdeklődött a Magyar Államkincstárnál, hogy pontosan mi alapján történik a fizetések letiltása, mivel a végrehajtási törvény szerint alapesetben a nettó fizetés harmada vonható el, több tartozás esetén pedig a fele, illetve hány esetben alkalmazzák a 142 500 forint feletti korlátlan letiltást, nem válaszoltak a szeptember közepén elküldött megkeresésünkre.

Róka László / MTVA A Magyar Államkincstár épületének részlete a főváros V. kerületében, a Hold utcában.

Egy érintett olvasónk viszont kapott választ a kincstártól. Ebből az derül ki, hogy a levonást a végrehajtó által kiadott letiltási rendelvény hátoldalán levő figyelmeztetéssel magyarázzák.

A végrehajtói irodájától érkezett letiltás figyelmeztetés részében feltüntetésre került, hogy »a munkáltató a levonás foganatosításánál a Vht. 61-63. §-ában foglalt rendelkezéseket (számítási alap, mentességi szabályok) köteles figyelembe venni«. Következésképp az adó- és járulékkötelezettségek levonása után fennmaradó nettó munkabérnek az a része, amely meghaladja az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének ötszörösét (28 500 Ft * 5 = 142 500 Ft), korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható

– válaszolta a kincstár az állami szférában dolgozó olvasónknak, aki szerint a kincstár hivatkozása ellentétes a törvényalkotó akaratával, hiszen – mint írta – „az nem megsemmisíteni akarja a bajba került embereket”.

Mint egy jelenleg is aktív végrehajtó elmondta lapunknak, a jogalkotói szándék 1994-ben az volt, hogy akinek viszonylag magas a munkabére, annak az esetében gyorsan térüljön meg a tartozás. „Így nem volt jelentősége annak, hogy 50 vagy 33 százalékra irányul a letiltás. De a nyugdíjminimumon 2008 óta nem változtattak, és az eredeti szabályozás mellett elszaladt az idő. Ugyanis akkor még a 142 500 forint meghaladta a nettó átlagkeresetet” – mondta a szakértő, aki a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar engedélye nélkül nem adhatja a nevét a nyilatkozathoz. Azt is hozzátette, hogy a végrehajtók általában nem kérik a korlátlan levonást, a letiltási iratminta alapból nem is alkalmazza a 63. paragrafust. „Látszik, hogy csak az általános figyelmeztetésre hivatkoznak, ám a letiltás ettől függetlenül jogszerű” – jegyezte meg.

Kerestük a végrehajtásokért felelős igazságügyi tárcát, tudnak-e a problémáról, illetve tervezik-e a kifogásolt részek módosítását, de sem a szeptember közepén, sem az október elején elküldött kérdéseinkre sem válaszoltak. A nyugdíjminimum kérdésében írtunk a Pénzügyminisztériumnak is, hogy tervezik-e a felülvizsgálni annak összegét, ám onnan sem érkezett reakció. Jelen állás szerint jövőre is marad 28 500 forint a nyugdíjminimum, mivel a nyáron elfogadott, 2023-as költségvetési törvényben nem szerepel ennek emelése. Noha az elszálló hiány és az infláció miatt várhatóan új büdzsét kell letennie a pénzügyi tárcának az asztalra, nem valószínű, hogy emelnék a legkisebb nyugdíj összegét, kivált, hogy számos szociális juttatás mértékét a nyugdíjminimumhoz kötik.

Végül ismét megkerestük azt a rendőrtisztet, aki elsőként hívta fel a figyelmünket a problémára. A főtiszt ugyanis még augusztus végén levélben fordult a választókerülete országgyűlési képviselőjéhez, hogy beszámoljon neki arról, amiről szerinte egyszerűen elfeledkezhetett a jogalkotó.

Semmit sem válaszolt. Még annyit sem, hogy köszönöm, megkaptam a levelét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik