Gazdaság

Adókönnyítéseket jelentett be Varga Mihály

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Varga Mihály pénzügyminiszter a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) konferenciáján tartott előadásában mondta el, mit tervez a kormány, a vállalkozások megsegítésére – derült ki a Portfolio.hu tudósításából.

Az Országgyűlésnek benyújtandó adómódosító javaslatok szerint többek között

  • könnyebb lesz az átalányadózás választása.

Az egyszerűbb szabályozás mellett jelentősen csökken az adminisztrációs teher is: tizenkettő helyett évente csak négyszer kell járulékbevallást benyújtani – ismertette a tárcavezető. Varga Mihály kiemelte, hogy

  • a legnagyobb könnyítéssel a kisvállalkozások számolhatnak a törvényjavaslat alapján, a helyi iparűzési adó egyszerűsödik számukra.

Az egyszerű és kedvezményes, sávos adózást évi 25 millió forint bevételig választhatják a kisvállalkozások, így például a legkisebbek, akiknek az éves bevétele 12 millió forint alatt marad, mindössze 50 ezer forint adót fizetnek évente.

Az új adócsomag emellett tartalmazza, hogy a gazdaságfehérítés részeként

  • Magyarország az európai unióban elsőként vezetheti be az úgynevezett e-nyugtát.

A papírmentes nyugtaadás kisebb adminisztrációt, egyszerű használatot és költségcsökkentést jelent a vállalkozónak, továbbá környezetvédelmi és járványügyi szempontból is követendő nyugtaadási móddá válhat világszerte. Az e-nyugta részletszabályain jelenleg a Pénzügyminisztérium és az adóhivatal dolgozik – olvasható a minisztérium közleményében.

Varga Mihály beszélt még a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási, valamint a Gyármentő Programról. Ezekkel kapcsolatban rámutatott: a kormány 2022-ben és 2023-ban 200 milliárd forint állami támogatással segíti a KKV-kat, valamint támogatással ösztönzi a nagyvállalatok energiahatékonysági és megújuló energiára irányuló beruházásait is. Emellett közölte: továbbra is folytatódnak a Széchenyi Kártya Programok is, amelynek keretein belül év eleje óta 2500 milliárd forint forráshoz jutottak a KKV-k.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik