Gazdaság

„Idén karácsonykor a könyv lesz a legelérhetőbb árú luxuscikk”

Jászai Csaba / MTVA
Jászai Csaba / MTVA

A napokban véget ért 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mindenki igyekezett elfelejteni, hogy milyen nehézségek érik a könyves szakmát, erről beszélt a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke a Világgazdaságnak.

Gál Katalin úgy fogalmazott, bár a jövőre 550 éves magyar könyvnyomtatást az elmúlt fél évezredben megannyi nehézség érte, a szakember szerint jelenleg leginkább a papír ára és a vásárlóerő súlyos meggyengülése sújtja a piacot.

A nyomdák egyenesen ott tartanak, hogy azt kérik, ne írjunk árat a könyvekre, mert lehet, hogy a nyomtatás pillanatában már drágább lesz az alapanyag, mint amikor elvállalták a munkát

– mondta.

Közölte, van olyan papírfajta, amelyiknek duplájára nőtt az ára az elmúlt hónapokban. A kemény táblás könyvekhez szükséges, úgynevezett fekete lemez pedig szinte csak aranyárban kapható.

Ma igazán nagy bajban a jellemzően szak- és rétegkönyveket kiadó vállalkozások vannak, amelyek a könyvtermés mintegy 40 százalékát adják.  Gál Katalin ezzel kapcsolatban nagy gondnak nevezte, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) nem utalja időben a könyves szakmának megítélt támogatásokat, amelyek ráadásul erősen csökkentek is, és a hosszú ideje bevált Márai-programot – amelynek keretében az állam nagy példányszámban vásárolt könyveket – szintén felszámolták.

Az idehaza kiadott könyvek eladott példányszáma 2021-ben nagyon jól alakult, régen volt ilyen magas, az idei esztendő értékelése ugyanakkor még nagyban függ attól, hogy miként alakul a karácsony, meglesz-e az év végén szokásos könyvvásárlási roham. Az infláció alakulását látva Gál Katalin úgy számol, hogy

az idén karácsonykor a könyv lesz a legelérhetőbb árú luxuscikk, minden más slágerajándék sokkal drágább lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik