Kultúra

Kilencmilliárd forintot szedett össze fantasyregényeire a Kickstarter új rekordere

Brandon Sanderson csak az Amazont akarta megkerülni, néhány nap alatt milliárdokat gyűjtött, a kampány nagyja ráadásul még hátravan.

Már huszonöt millió dollárnál jár Brandon Sanderson Kickstarter-projektje, amellyel fantasyregényei kiadására akart pénzt gyűjteni, végül nemcsak a pénz jött össze, hanem ő lett a közösségi finanszírozási platform új rekordere is – írja a Guardian.

A fantasyíró nem unatkozott a pandémia alatt, összesen négy regényt írt meg, ezek kiadására keresett a Kickstarteren finanszírozási megoldást. Sanderson március elsején töltött fel egy videót, amelyben megosztotta rajongóival, hogy az elmúlt két év bezártsága a legjobbat hozta ki belőle, csak úgy ontotta magából a regényeket. A műveket saját maga akarta kiadni, ezért kérte rajongóit, hogy velük együtt valósulhasson meg a projekt közösségi finanszírozás által. A kampánnyal egy hónap alatt egymillió dollárt szeretett volna összeszedni, ám rajongói bázisa kicsit túlteljesített:

az egymillió 35 perc alatt összejött, az azóta eltelt néhány nap alatt pedig több mint 25 millió dollárt, azaz több mint kilencmilliárd forintot gyűjtött. 

Ezzel nemcsak a könyvei kiadásához vált biztossá az anyagi háttér, hanem egyúttal új rekordert avathatott a Kickstarter: az azóta becsődölt Pebble okosóráját múlta felül, amely 30 nap alatt 20,3 millió dollárt kalapozott össze virtuálisan. Az író a lapnak elmondta: nem szeretne örökre hátat fordítani kiadóinak, de egyrészt valami újat akart kipróbálni, másrészt az Amazon egyeduralmát akarta kicsit kikerülni a könyves piacon. A regényeket jövő januárban kezdi kiadni, háromhavonta érkezik majd egy újabb.

Sanderson olyan fantasyregényekkel szerzett magának hírnevet, mint a Ködszerzet-sorozat, a Viharfény-könyvek vagy A kozmerum titkai, de őt kérték fel arra is, hogy a szerző halála után befejezze Robert Jordan regényciklusa, Az Idő Kereke-sorozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik