Belföld

Cenzori apparátus felállításától is tartanak a könyves szakemberek a homofób törvény miatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A jelek szerint továbbra sem teljesen egyértelmű, hogyan kell végrehajtani a kormány által az utóbbi időben előszeretettel „gyermekvédelminek” nevezett törvényt, amely a pedofil bűncselekmények elkövetőit összemossa a szexuális kisebbségekhez tartozókkal. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) ezért kérdésekkel fordul a döntéshozókhoz, hogy

sorolják fel, jelöljék ki azokat a könyveket, amelyek „öncélú szexualitást”, homoszexualitást, vagy a születési nemtől való eltérést jelenítenek meg, vagy népszerűsítenek.

Gál Katalin, a könyves szakmai és érdekvédelmi szervezet elnöke erről a Népszavának beszélt,  hozzátéve, a döntéshozóktól várják, mondják meg,

  • mely alkotásokat kell a jövőben lefóliázva árusítani,
  • mik kerülnek tiltólistára, ha a könyvesbolt túl közel van egy templomhoz vagy iskolához.

A testület vezetése csütörtökön többórás rendkívüli ülés keretében próbálta értelmezni a „gyermekvédelmi” törvényhez megjelent kormányzati végrehajtási rendeletet. A rendelet szerint a „születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést”, a nem megváltoztatását, a „szexualitást öncélúan ábrázoló”, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve „népszerűsítő”, gyermekeknek szóló terméket kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos. A végrehajtási rendelet azt is kimondja, hogy ilyen termékeket – például könyveket – templom vagy iskola bejáratától számított 200 méteres távolságon belül értékesíteni nem szabad. A rendelet szerint ráadásul az ilyen könyvek – az oroszországi gyakorlathoz hasonlóan – csak a többitől elkülönítve, zárt csomagolásban forgalmazhatók, hogy még véletlenül se lehessen ezekbe belelapozni.

A végrehajtási rendelet számunkra teljesen értelmezhetetlen, mint ahogy a „megjelenítés” kifejezés is, hiszen ami van, amit ábrázolnak, az „meg van jelenítve”

– mondta Gál Katalin.

Az MKKE elnöke szerint a jogszabály abszurditását jól mutatja, hogy – szigorúan értelmezve – mostantól akár a Bibliát is csak lefóliázva lehet majd árulni, hiszen bőven vannak benne a szexualitást, de akár a homoszexualitást is megjelenítő részek.

Az MKKE felmérést is végzett, ebből kiderül, száz olyan könyvesbolt van az országban, amelyik templom 200 méteres körzetén belül van, sőt akad olyan kisebb könyvterjesztő hálózat, melynek tizenöt boltjából tizenkettő tartozik ebbe a kategóriába.

Szerintük a homofób törvény végrehajtási rendelete nemcsak a kereskedelem súlyos akadályozása, hanem felvetheti akár cenzori apparátus felállítását is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik