Gazdaság

Varga Mihály kijelentése alapján januárban nagyobb nyugdíjemelés jöhet

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A nyáron fixált 2023-as költségvetésben 5,2 százalékos inflációt állított be a kormány a jövő évre, így – mivel a nyugdíjemelés inflációkövető – januárban ennyivel emelkednének a juttatások. Azóta azonban az infláció jócskán elszállt, a KSH legutóbbi jelentése 20,1 százalékos átlagos pénzromlásról számolt be. És a becslések szerint az év végéig még tovább is nőhet az infláció – a jövő évben pedig jó eséllyel nem fog annyira befékezni, hogy az 5,2 százalékos korábbi becslés reális legyen. Azt is lehet tudni, hogy a kormány a költségvetés áttervezésén dolgozik, de azt még nem, hogy vajon mekkora inflációt állítanak be jövőre.

Ezzel kapcsolatban kedden egy háttérbeszélgetésen hangzott el új infó – Varga Mihály a Portfolio tudósítása szerint azt mondta,

jövőre 10 százalék feletti infláció valószínű.

A pénzügyminiszter kijelentéséből a lap arra lehet következtetett, hogy az 5,2 százaléknál magasabb, minimum 10 százalékos nyugdíjmelés jöhet jövőre.

Ha pedig abból indulunk ki, hogy a kormány hallgat az MNB-re, akkor a jegybank inflációs jelentése még közelebb vihet ahhoz, mekkora nyugdíjemelés jöhet januártól. Hiszen a Magyar Nemzeti Bank 2023-ban a 11,5–14,0 százalékos tartományban várja a fogyasztóiár-indexet.

A novemberben 174,5 ezer forintra emelkedő átlagnyugdíjból kiindulva ezek szerint – 10 százalékkal számolva –legalább 17,5 ezer forintot tehet ki egy átlagos januári nyugdíjemelés, de akár meghaladhatja a 24 ezer forintot is (az MNB felső becslési értékével, azaz 14 százalékkal számolva).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik