Gazdaság

Varga Mihály megemelt hiánycélról és a lakossági megtakarítások ösztönzéséről is beszélt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Varga Mihály előadásával vette kezdetét a 60. Közgazdász-vándorgyűlés második szakmai napja Szegeden, melyről a Portfolio.hu tudósított. A pénzügyminiszter „Merre néznek a 2020-as évek?” címmel tartott előadásában többek között beszélt a hiányról – mondta elmondta, az idei államháztartási hiány az Eurostat módszertana szerint az új gázbeszerzés hatása miatt 6,1% lehet, ezzel nem számolva a kormány a korábban közölt 4,9%-os hiányhoz tartja magát. Ez azt jelenti, hogy az Eurosattal egyeztetve a 4,9 százalékos hiánycélhoz hozzá kell számolni a 747 millió köbméter extra gázvásárlást (1,8 milliárd eurós hitelkeretből), és ezzel együtt lesz az idei hiánycél 6,1 százalékos.

Beavatott abba is, mennyivel nőhettek az energiaköltségek – Magyarország energiaszámlája drasztikusan drágult, 2019-ről 2022-re Varga Mihály prezentációja szerint:

  • a földgáz 570-ről 5059 milliárd forintra,
  • a kőolaj 1008-ról 1479 milliárd forintra
  • az áram 201-ről 1556 milliárd forintra.

Varga Mihály szerint minden apró energiatakarékossági lépésre szükség van, ami javít a folyó fizetési mérleg helyzetén, fontos középtávú teendő azonban az energiahatékonysági beruházások megtétele.

Kifejtette, a világ országai különféleképpen reagálnak a várható recesszióra, Magyarország számára a mérsékeltebb fiskális politikához való visszatérés a járható út.

Említést tett az energiahatékonysági intézkedések támogatásáról is, valamint jelezte: az infláció ellenében a megtakarításokat is ösztönözni kívánják, és ezzel kapcsolatban új kormányzati döntések várhatóak, az állampapírok piacán.

Egy új állampapírt már bejelentett a kormány, a hathónapost.

Kapcsolódó
Új, hathónapos állampapír érkezik
Az ÁKK szerint a 6 hónapos Diszkont Kincstárjegy kereslete stabilabb lesz a 12 hónapos papírnál

Előadásának végén Varga Mihály arról is beszélt, hogy

  • a jövő évi költségvetést módosítani kell, hiszen az infláció növekedése nem állt meg, és 2023-ra nehéz lesz növekedést tervezni,
  • a középtávú energiahatékonyság és az energiabiztonság kulcseleme a paksi bővítés,
  • újabb többéves adócsökkentésre csak később, 2023-2024 fordulójától nyílhat lehetőség, amikor visszatérünk a magasabb növekedési ütemhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik