Belföld

Katamódosítás: Varga Mihály szerint elég időt hagyott a kormány az átállásra

Varga Mihály egyetért a katatörvény elfogadott módosításával – mondta a Telexnek adott interjújában a pénzügyminiszter. A fideszes politikus szerint a módosítással még az ellenzék nagy része is egyetértett, mert azt senki nem vonta kétségbe, hogy a kataszabályozáshoz hozzá kellett nyúlni.

Elmondta: az elmúlt években azoknak az átlépő munkavállalóknak a száma, akik nem valamilyen vállalkozási formából, hanem munkavállalókként választották a katát, jelentősen megnőtt.

Azzal számolunk, hogy a mostani 455 ezer katás vállalkozónak több mint a kétharmada most már olyan szereplő, aki korábban valamilyen foglalkoztási jogviszonyban, munkaviszonyban volt. Ezzel az ellenzék is egyetértett.

Azt Varga Mihály is elismerte, „nyilván kérdéseket vet fel”, hogy ilyen gyorsan kellett-e módosítani a törvényt. „A parlament a szükséges döntést meghozta, szerintem hagytunk kellő felkészülési időt arra, hogy szeptemberig mindenki eldöntse, hogy hogyan kívánja a vállalkozását működtetni” – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Én azt gondolom, hogy ez a helyzet senkinek nem volt jó, visszaélések tömegét indította el, és nem hiszem, hogy az az emberek igazságérzetével ne találkozott volna, hogy ha egy ápolónő, egy orvos vagy egy tanár tisztességesen megfizeti az adóterheit és járulékterheit a bérének, a jövedelmének, akkor ezt ne várhassuk el valamilyen szinten legalább egy vállalkozási formától.

A Telex az interjúban azzal kapcsolatban is kérdezte Vargát, hogy értesüléseik szerint a pénzügyminisztérium is készített egy javaslatot a kata módosítására, de abban sávosan emelték volna az adó mértékét. A tárcavezető elismerte, hogy volt ilyen terv, de hozzátette, hogy április óta folyamatosan zajlottak az egyeztetések, ezért több javaslat is készült a módosításra.

A fideszes politikus állítása szerint több olyan fórumon is részt vett a módosítással kapcsolatban, ahol érdemi egyeztetés zajlott. „Én úgy érzem, hogy amit lehetett, megtettünk.” Varga kérdésre válaszolva elmondta, hogy a jogszabályok nincsenek kőbe vésve, és ha az élet hoz olyan helyzeteket, amelyekre a jogalkotó nem gondol, akkor lehetőség van arra, hogy hozzányúljanak és részletszabályokat dolgozzanak ki hozzá. Varga Mihály ugyanakkor egyelőre nem lát olyan problémát, amely miatt szükség lenne erre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik