Gazdaság

Szijjártó bízik benne, hogy majd Kína segíteni fog

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A nagy kínai beruházások biztosíthatják, hogy Magyarország, a recesszióba hajló európai környezetben egyfajta kivételként, továbbra is növekedési pályán tudja tartani a gazdaságát – mondta Szijjártó Péter helyi idő szerint szerda éjszaka New Yorkban, miután kínai kollégájával egyeztetett.

A külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Közgyűlése alkalmával tárgyalt kínai kollégájával, Vang Jivel.

Szijjártó elmondta, Magyarországra 2020 után idén is Kínából érkezik a legtöbb beruházás, a napokban indul meg az ország valaha volt legnagyobb, 3000 milliárd forint értékű beruházása, amelyet ugyancsak egy kínai vállalat, a CATL hajt végre Debrecenben.

Kapcsolódó
Debreceni gigaprojekt: február óta szervezkednek nálunk a kínaiak
Miközben a kormány titkolni próbálta a befektető kilétét, a CATL már a terepet készítette elő Magyarországon.

A magyar politikus a kínai külügyminiszter biztosította afelől, hogy a kelet-ázsiai országban nagyra értékelik a versenyképes beruházási és stabil politikai-gazdasági környezetet,

ezért továbbra is ösztönözni fogják a kínai vállalatokat, hogy Magyarországra európai gazdasági hídfőállásként tekintsenek.

Szijjártó Péter leszögezte: egyetértettek abban, hogy egyik félnek sem érdeke a rossz kapcsolat Kína és az Európai Unió között. – Lehet, hogy van olyan harmadik szereplő a világpolitikában vagy a világgazdaságban, akinek érdeke az, hogy rossz legyen a kapcsolat Kína és az Európai Unió között, de ez egészen biztosan sem az EU-nak, sem Kínának nem érdeke– fogalmazott talányosan a magyar külügyminiszter.

Megerősítette, hogy Magyarország tartja magát az „egy Kína” elvhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik