Gazdaság

Technikai recesszió felé tart a magyar gazdaság

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az elemzők fele már az idén, a másik felük 1-2 negyedévvel később számít arra, hogy a gazdaság teljesítménye két egymást követő negyedévben visszaesik, vagyis technikai recesszióba kerül Magyarország – írta a portfolio.hu. Már az idén beindul a vásárlóerő csökkenése, és az állástalanok számának emelkedése.

Főként az energiaárak miatt szorongatott helyzetben lévő területeken – turizmus, vendéglátás, valamint az energiaigényes feldolgozóipari ágazatok – lehetnek a járványhelyzet idején látotthoz hasonló mértékű leépítések – momdták a portálnak név nélkül nyilatkozó szakértők

Nagyon sok vállalkozás még csak most októberben szembesül az aktuális (és horrorisztikus) piaci árakkal, amelyek olyan mértékű költségnövekedéseket okoznak a gazdálkodásukban, amit már nem fognak tudni egy az egyben továbbhárítani a fogyasztókra, úgy mint korábban.

A közösségi beruházások erőteljes visszaesése már most borítékolható, de a szűkülő vásárlóerő és a kedvezőtlen hitelkondíciók miatt a háztartások és a vállalatok minden bizonnyal jelentősen visszavágják majd beruházási kiadásaikat. A kedvezőtlen reálgazdasági folyamatok a hitelezés terén is érvényesülnek majd.

Az ijesztő kép ellenére az idei évben már mindenképpen szép növekedési számot fogunk látni, egyszerűen azért, mert a második fél évben már nem tud akkorát esni a gazdaság, hogy az első fél év jó teljesíténye, illetve az előző évről áthúzódó statisztikai hatás azt ne ellensúlyozná bőven – írták. Ezért 2022-ben az éves átlagos GDP-bővülés az 5 százalékot is meghaladhatja. Az erőteljes gazdasági fordulat az idei harmadik negyedévtől kezdődött, de a lendületvesztés már főleg a 2023-as éves átlagos növekedésre nyomja rá a hatását.

Költségvetési mozgástér a bajba került szektorok érdemi megsegítésére gyakorlatilag nincs, mivel a korábbi erőltetett prociklikus gazdaságpolitika, valamint a rezsitámogatások minden áron való fenntartása miatt a tartalékok kimerültek

– mondta egy szakértő, hozzátéve, hogy csak a hiánycél feladása árán juthat kicsit nagyobb mozgástérhez a költségvetés, ennek viszont jelentős pénzpiaci kockázatai vannak.

Egy másik közgazdász az idei év tekintetében még nem aggódik, de jövőre komolyabb feszültségeket lát. „Az idei évben komoly kockázat nincs a költségvetés teljesülése tekintetében, a jövő évi költségvetési terv azonban ezer sebből vérzik a makropálya oldaláról: növekedés, infláció, forint árfolyam, munkaerőpiaci helyzet, kamatok”. Ezek már mind nagyon másképpen festenek, mint azt a nyáron felvázolták a makrogazdasági alappályán, mely a költségvetési tervezés alapjául szolgált.

Kapcsolódó
Tankönyv, lakásbiztosítás, tunéziai út – ezek fogják vissza a vágtató inflációt
Mindössze 35 olyan cikk van, a KSH mintájából kigyűjtött 927 tételből, amely olcsóbb volt az idén augusztusban, mint egy évvel korábban. Az élelmiszerek közül a petrezselyemgyökér 7,4 százalékkal kerül kevesebbe, a tunéziai vakáció ára pedig két százalékkal csökkent. Ezzel szemben 670 cikknek nőtt az ára: a leginkább dráguló termékek között az élelmiszerek vannak többségben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik