Kummer János / 24.hu
Gazdaság

Padlón az orosz gáz importja, kicsavarják az ütőkártyát Putyin kezéből

Kritikusan alacsony szinten az Európába érkező orosz gáz mennyisége, miközben idén télre még van elegendő tartalékunk az orosz import nélkül is – írja a G7.hu. Ezzel csökken az oroszok zsarolási potenciálja.

Az elmúlt két hétben a heti 600 millió köbmétert sem érte el az Európába érkező orosz gáz mennyisége. Ez tényleg hihetetlenül kevés: tavaly az évnek ebben a szakában 2,7-2,8 milliárd köbméter futott be hetente, és már az a mennyiség is sokéves mélypont közelében volt. Az európai import azonban így sem omlott össze: a kieső orosz behozatal nagyobb részét egyelőre sikerül pótolni, így idén télre még akkor is elég lehet a gáz, ha az oroszok semmit nem küldenek – olvasható a portálon.

Vagyis egyre kevesebb a kérdőjel az idei tél gázellátásával kapcsolatban. A szállításoknál valószínűleg a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, hiszen az oroszok szinte teljesen elzárták a csapokat, a tartalékok viszont elég szépen gyűlnek.

Az elmúlt évek adatai alapján a téli félévben az Európai Unió gázfogyasztása átlagosan 250 milliárd köbméter körül alakult. Ha márciusig ennyivel számolunk, akkor nagyjából 150 milliárd köbéternyi behozatalra és saját kitermelésre lesz szükség, jelen állás szerint a többit lehet majd a tárolókból fedezni. Ez – ha a saját kitermeléssel nem számolunk – akkor heti körülbelül 6 milliárd köbméternyi importigényt jelent.

Az elmúlt hetek alapján pedig úgy tűnik, hogy ez a szükséges mennyiség az oroszok nélkül is meglehet.

Április eleje óta minden héten kevesebb orosz gáz érkezik a kontinensre, mint a 2015 és 2021 közötti időszakban bármikor. Az Északi Áramlat leállása óta pedig a megszokott mennyiségnek már csak az ötöde-hatoda jön. Ez heti szinten több mint kétmilliárd köbméternyi kiesét jelent, ám a teljes export közel sem csökkent ennyivel. Sőt, ha az elmúlt 13 hetet nézzük, akkor heti átlagban 7,1 milliárd köbméter gáz érkezett Európában, ami a 2020-as szintet 100 millió köbméterrel még meg is haladja, míg a tavalyitól 300 millióval, a több éves maximumtól pedig 1 milliárd köbméterrel marad el.

Mindez azt jelenti, hogy a kieső mennyiségnek több, mint a felét sikerült valamilyen más forrásból kipótolni.

Csökken a zsarolási potenciál

Az elmúlt hetek adatai alapján egyelőre úgy tűnik: az orosz behozatal nélkül is megvan az a heti 6 milliárd köbméternyi mennyiség, amire Európának télen feltétlenül szüksége lenne. A rendszer valószínűleg a végletekig ki van feszítve: a norvég import enyhe beesése máris a kritikus 6 milliárd környékére vetette vissza az összesített behozatalt, amely így az előző héten kevesebb volt, mint 2015 óta bármikor az évnek ebben a szakaszában. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a mennyiséggel azért eléggé ki lehet centizve a tél, ami tavaszra kongó tárolókat eredményezne.

Összességében tehát továbbra is vannak kockázatok, de úgy tűnik, hogy még a legrosszabb forgatókönyv mellett is sikerül kezelni a helyzetet. Ez pedig már rövidtávon is jelentősen csökkenti, az oroszok gázzal történő zsarolási potenciálját.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.