Belföld

Energetikai szakértő: Nem a mostani, hanem a következő tél lesz a kritikus

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Holoda Attila, korábbi energetikai helyettes államtitkár szerint nem ez a tél, hanem a következő tél lesz kritikus. Kérdés, hogy képes-e Európa felkészülni arra, hogy Oroszország helyett máshonnan pótolja a gázt. A szakértő az ATV-nek elmondta, hogy most még nem az energiahiány lesz a nagyobb probléma, ugyanis a föld alatti gáztározók feltöltöttsége európai átlagos szinten 80 százalék felett van, itthon is 4,1 milliárd köbméter van nagyjából a tárolókban.

Ugyanakkor nemcsak Európának van szüksége az orosz gázra, hanem az orosz gáznak is szüksége van vevőre

– tette hozzá.

Moszkva bejelentéséről, miszerint a nyugati szankciók miatt az Északi Áramlat 1 vezetéken nem jön gáz addig, amíg azok érvényben vannak Holoda elmondta, hogy az „oroszok nagyon szeretnek blöffölni”, de az országnak nincs más bevétele, kizárólag az energiahordozók. Meglátása szerint Európa meg fogja találni a megoldást az orosz gáz pótlására, és még ha úgy is tűnik, hogy kiszolgáltatott helyzetben van,

középtávon az oroszok kerülhetnek rosszabb helyzetbe.

Elképzelhetőnek tartja, hogy Oroszország idővel különféle engedményekről fog egyezkedni, és újranyitja a vezetéket.

A háború előtt az Európai Unió volt Oroszország legnagyobb kereskedelmi partnere: az orosz gázexport mintegy 70 százaléka és az olajexport fele érkezett a kontinensre.

Az orosz gázra bevezetni tervezett EU-s ársapkára Holoda azt mondta, hogy kétélű fegyver, ugyanis a piaci működést befolyásolja. Átmeneti megoldásnak jó, azonban ha Európában tartósan ársapka van érvényben, akkor nem fognak idejönni például azok az LNG (cseppfolyósított gáz) beszállítók, amelyek segíthetnének alternatív energiahordozóval kiváltani az orosz gázt. Valódi megoldást az alternatív energia- és gázforrások jelentenék.

A szakértő úgy látja, hogy az ipar jobban megsínyli az energiaárakat Magyarországon. Korábban az volt a szerencse, hogy az ipari szereplők jelentős része hosszú- vagy középtávú szerződéssel bír, ezek most futottak ki augusztus végére, viszont a legrosszabb ütemezésben kellett megkötniük az új szerződéseiket, amikor a legmagasabb volt az ár.

Holoda szerint

az energiaár-emelkedés miatt sok ipari szereplő fog csődbe menni, vagy legalábbis beszüntetik a működésüket. A szakértő szerint kiutat jelenthet valamiféle energiaközösségek létrehozása, ahol a szereplők közösen alternatív és hagyományos energiahordozók valamilyen keverékében gondolkodva keresnek megoldást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik