Gazdaság

Biden megtorpedózta a vakcinagyártó cégek részvényeit

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

A befektetők több mint 10 milliárd dollárt „tüntettek el” a vakcinagyártók piacáról, miután Joe Biden amerikai elnök arról beszélt, hogy véget ért a járvány: a Moderna, a BioNTech és a Novavax részvényei 9 százalékot estek, míg a sokkal szélesebb termékportfólióval rendelkező Pfizer is 2 százalékot zuhant a bejelentés óta, az S&P 500 index nagyjából változatlan maradt – írta meg az Index a Financial Times cikkét elemezve.

Szakértők szerint az eladási hullámot az okozta, hogy a befektetők aggódni kezdtek a vakcinák jövőbeni kereslete miatt, egyrészt látva a lakosság növekvő apátiáját és érdektelenségét, másrészt amiatt, hogy az Egyesült Államok és más országok kormányai is arról beszéltek, véget ért a járvány. A CBS 60 Minutes című műsorában vasárnap este sugárzott interjújában például Joe Biden kifejezetten optimista módon értékelte a koronavírus-elleni küzdelmet.

„A járványnak vége. Még mindig akad probléma a vírussal kapcsolatban, de a járványnak már vége, a helyzet gyorsan javul” – mondta, hozzátéve, hogy a közelben lévők sem viselnek maszkot, mégis mindenki remek formában van.

Evan Seigerman, a BMO Capital Markets elemzője szerint az oltóanyag-részvények zuhanásának legfőbb oka Joe Biden koronavírussal kapcsolatos megjegyzése, az új vakcinák bevezetésével kapcsolatos aggodalmak, amelyek az eredeti törzs és az új variánsok ellen védenek — valamint a gazdasági kilátások.

„Egyértelműen az elnök kijelentése okozta az oltóanyaggyártó cégek részvényeinek zuhanását, a vírus azonban továbbra is jelen van, fenyegetést jelentve az egész világ számára” – vélekedett a Jefferies elemzője, Roger Song az Index tudósítása szerint.

Kiemelt kép: Oltáshoz előkészítik a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját Budapesten, a Honvédkórház (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ) oltópontján 2022. május 13-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik