Gazdaság

Drasztikus lépésre készül az EU, kilőttek a gázárak

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Megugrottak az árak a holland gáztőzsdén csütörtökön, annak hírére, hogy az Európai Bizottság radikális beavatkozásra készül az energiapiacokon. A tervek közé tartozik, hogy megadóztatnák a gázkereskedelmi cégek profitját - írja a Bloomberg.

Tovább emelkedett a földgáz ára csütörtök reggel, mivel a kereskedők kételkednek abban, hogy az energiaválság megfékezését célzó európai lépések elegendőek-e ahhoz, hogy elkerülhető legyen a téli gázhiány és az áramkimaradások – írja az üzleti portál.

Az irányadó határidős jegyzések mintegy 12 százalékkal lőttek ki az amszterdami gáztőzsdén csütörtökön napközben, később azonban visszakorrigáltak a kora reggeli szintekre. A piaci  pánikot az okozta, hogy egyre több részlet ismert az Európai Bizottság tervéről, amely összesen 140 milliárd eurót teremtene elő oly módon, hogy megadóztatja az energiavállalatok nyereségét, ezt a többletet pedig a rászoruló háztartásokhoz juttatnák el. Ezen felül kötelező jelleggel korlátoznák az energiahordozók csúcskeresletét és növelnék a likviditást. Az továbbra is bizonytalan, hogy az intézkedéseket miként hajtanák végre, mivel a tagállamoknak jóvá kell hagyniuk a bizottság terveit, ám a kérdésben megosztottak.

Az importgázra vonatkozó ársapka javaslatát konszenzus hiányában már elvetették és a tervek arra sem tartalmaznak megoldásokat, hogyan növelhetnék a kínálatot a piacon, amely az orosz szállítások leállítása óta szűkös. A német energiahatóság arra figyelmeztetett, hogy hideg tél esetén “hullámokban” gázhiány léphet fel az országban. Annak ellenére aggódnak, hogy az európai gáztárolók töltöttségi szintje 84 százalékon áll, ami kissé meghaladja az ötéves átlagot. (Németországban ez a szint 89 százalékos)

Az európai gázárak jelenleg mintegy nyolcszor magasabban állnak annál a szintnél, amely korábban a szeptember közepi időszakban jellemző volt. Ez óriási terhet ró a gazdaságra és a háztartások költségvetésére. A kormányokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy cselekedjenek, mivel két hét múlva kezdődik a hivatalos fűtési szezon. A magas árak máris bizonyos mértékű keresletcsökkenéshez járultak hozzá, mivel a fémipartól kezdve a műtrágyagyártásig számos üzemben csökkentették a termelést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik