Gazdaság

Magyar Ásványolaj Szövetség: nincs más alternatíva, ki kell vezetni a benzinárstopot

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Az elmúlt tíz hónapban az intézkedés elérte a célját, ezért nincs más alternatíva, mindenképpen a teljes kivezetése szükséges.

Ezt mondta a benzinárstopról a 444.hu megkeresésére Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Mint ismert, az üzemanyagárstop október 1-jével járna le és a Világgazdaság értesülései szerint a kormány akár már a hétvégi kabinetülésen dönthet annak a sorsáról.

Grád Ottó több érvet is felsorolt, miért kellene elengedi a könnyítést. Szerinte a veszteségeket már nem lehet finanszírozni, az ágazatnak komoly károkat okozott, hazai és regionális ellátási problémák is mutatkoznak, ezért a túlfogyasztást mérsékelni kell. A 444 cikkében megjegyzik, a szövetségnek a legnagyobb olajvállalatok, így a Mol, az OMV és a Shell is a tagja.

A kisbenzinkutaknak talán még a nagyoknál is jobban elegük van a hatósági árból és arányaiban őket is érte a legnagyobb kár.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) elnök úgy fogalmazott,

nem is akarunk abba belegondolni, hogy az ársapkát hónapokkal meghosszabbítsák. Bízunk annak kivezetésében.

Szerinte tavaly november közepe óta a kisbenzinkutak tulajdonosainak megélhetési alapja ellehetetlenült, ami egy fenntarthatatlan állapot. Az állami támogatás pedig már arra sem elegendő, hogy az emelkedő rezsikiadásaikat fedezzék.

Az üzemanyagellátás sem elegendő, hiába létezik piaci ár, nem tudunk kellő fedezetet generálni, mennyiségi ellátási hiányt tapasztalunk. A kettős árképzés miatt az importot nem tudjuk beindítani. Itt az idő az ársapka kivezetésére

– jelentette ki.

A lap felhívta arra is a figyelmet üzemanyagból valóban soha nem látott mennyiség fogy: a KSH számai szerint az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene júliusban 27,6 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban. A piaci ár pedig garantáltan visszafogná a keresletet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik