Gazdaság

Nagy Márton: Drága az árstopok fenntartása, betöltötték szerepüket

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI
Egyre jobban úgy tűnik, október 1. után nem tervezi fenntartani a kormány az árstopot. A miniszter az ársapkák mellett az energiaválságról is beszélt.

A kormány eleve ideiglenesnek ítélte meg az árstopok vagy ársapkák fenntartását, és Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter szavaiból az következik, hogy közeleg a végük. Az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta a miniszter, hogy az árstopok betöltötték szerepüket, ezek átmeneti nehézségek kezelésére valók, de most már egyre drágább a fenntartásuk. Szerinte az üzemanyagárak szabályozása a piacot ért ársokk miatt vált szükségessé, de állandóvá nem válhat, nem lenne fenntartható, de az inflációt is előhozta mint érvet.

Jelenleg október 1-ig tervezi a kormány fenntartani az árstopokat, utána dönt róla.

Nagy Márton beszélt az energiaválságról is, elmondta, a vészhelyzetből minél hamarabb ki kell jönnie az országnak. Szerinte az a kérdés az üzemanyagoknál, hogy a behozott nyersanyagot tudjuk-e finomítani. Hozzátette, hamarosan a pozsonyi és százhalombattai finomítók is munkába állnak a karbantartások végeztével, bár a megugró kereslet és általános gázolajhiány miatt tartósabb lesz a hiány.

A miniszter szerint nem jó ötlet az áramárra uniós szinten ársapkát tenni, ez teljesen más, mint a gáz esete. Szerinte a tőzsdei gázár maximálása sem jó ötlet, mivel az uniós gázimport a fogyasztás 80 százalékát teszi ki, és ha az oroszoknak nem éri meg nyugatra exportálni, akkor nem fognak. Felmerült az is, Nagy mi okból járt Moszkvában nemrég, amire azt felelte, gázügyben:

Fontos, hogy legyen gáz, megfelelő gáz legyen, és az ára megfelelő legyen. Ezen feltételek mentén tárgyaltam, de várni kell még pár hetet, hogy lássuk, el tudtunk-e érni valamit. A politikának a politikával kell tárgyalnia, a Gazprommal rendes munkarendben az MVM tárgyal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik