Gazdaság

Novemberi nyugdíjemelés: kongatják a vészharangot az infláció miatt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Még nagyobb, és azonnali kompenzációra lenne szükség a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület szerint.

Kezdeményezzük, hogy a jelenleg megismert első nyolchavi fogyasztói áremelkedés tényadataira és az év végéig még várható fogyasztói áremelésre figyelemmel, novemberben további 10 százalékos nyugdíjkiegészítésben részesüljenek az érintettek. Ugyanis szakértői konszenzus alakult ki abban, hogy az év végéig 20 százalékos infláció várható –  olvasható a szervezet közleményében.

Szintén javasolják, hogy szűnjön meg az a több éve alkalmazott gyakorlatot, mely szerint az alacsonyra tervezett infláció miatt csak hónapokkal később kompenzálják a tényleges fogyasztói áremelkedés következtében a nyugdíjasokat, és ezzel „kényszerhitelezővé” teszik őket.

A jelenlegi nyugdíjasok – és kiváltképpen a megélhetési küszöb alatt élő közel egymillió idős társunk – az életkorukra, egészségi állapotukra és az erősen korlátozott erőforrásaikra tekintettel már csak a társadalom szolidaritására építve tudnak az előttünk álló nehézségeken túljutni.

Az egyesület kezdeményezi továbbá azt is, hogy a nyugdíjprémiumra betervezett 68,5 milliárd forint céltartalékból az átlag alatti nyugellátásban részesültek kapjanak – a kiegészítő novemberi nyugdíjkiegészítésen túl – soron kívüli nyugdíjemelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik