Gazdaság

Sok cukorért és minőségért is Ausztriába járnak át a magyarok

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Az ársapka ellenére nem akkora a különbség, hogy ne érje meg átugrani egy nagyobb, minőségi bevásárlásra. Eközben a hazai cukorpiac és a cukorrépa is ébredezőben van a kókadozásból.

Mióta a kristálycukor is hatósági áras, korlátozni kellett sok üzletben a megvásárolható mennyiséget, ezért sok magyar a határon túlra ruccan át megvenni az édes alapterméket – írja a Hvg.hu elemzésében. A lap munkatársai nyugat-magyarországi körútjukon alapvetően mindenhol találkoztak a polcokon cukorral (és mennyiségi korláttal), bár egy komáromi szupermarketben épp kifogyott a termék ottjártukkor.

Szóval akinek valamiért nagyobb mennyiségű cukorra van szüksége, az átugrik Szlovákiába vagy épp Ausztriába, ahol a magyarországi árakhoz (230-290 forint) képest nem jelentősen drágábban (303-360 forint) lehet kapni belőle.

Azonban a legtöbb magyar nem emiatt jár ki vásárolni. Ausztriában figyelik az akciós termékeket és lecsapnak rájuk, és az ott kapható áru gyakran jobb minőségű, mint a magyar polcokon lévő.

Visszatérve a cukorhoz, a cikk megállapítja, hogy az alacsony felvásárlási árak miatt eleve kevesebb hektáron termelnek már cukorrépát. Míg 2015-ben 15 600 hektáron, addig idén már csak 9600 hektáron termelik a növényt, amiből exportra is megy. Miközben évi 80 ezer tonna a termelés, 300 ezer tonna a hazai fogyasztás. Az idei termésnek az aszály is betett, bár ha a mostanihoz hasonlóan esős marad az idő pár hétig, nem lesz akkora a veszteség.

A nagy igények miatt emelkedik a cukorrépa ára, egy év alatt 13 százalékkal nőtt. Ez a termelési költségek növekedésével is összefügg. Ha 50 euró fölé megy a cukorrépa ára és lassul a költségek növekedése, újra megéri majd termelni Dorogi Árpád, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) elnöke szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik