Gazdaság

GKI: a befagyasztott árak tartják életben a hazai fogyasztást

Magyarországon emelkednének legnagyobb mértékben a fogyasztói árak az ársapkák nélkül az Európai Unión belül, tízezrekkel kerülne többe a gáz és az üzemanyag háztartásonként, derült ki a Gazdaságkutató Intézet legfrissebb elemzéséből, melyet a Napi.hu közölt.

Az összesítésből kiolvasható, hogy májusban Magyarországon ment végbe a kilenckedik legnagyobb áramelekedés (10,8százalék), különleges körülmény azonban, hogy idehaza a kormány széles körben befagyasztotta az árakat, ami az üzemanyagárakat leszámítva nem jellemző az Unió többi tagállamára. Az elemzés rámutat arra is, hogy a helyzet még sokkal rosszabb, ha az elmúlt hét éves periódust vesszük alapul. Eszerint az unió harmadik legrosszabb inflációs mutatójával 31,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon 2015 óta, az árrögzítés nélkül pedig messze vernénk az uniós mezőnyt.

A GKI megvizsgálta azt is, mekkora áremelkedést okoznának azok a termékek és szolgáltatások, amelyek árai jelenleg rögzítettek, ha azokat valós piaci áron kellene megvásárolni. Ehhez a KSH 2011-es fogyasztói kosarát vették alapul.

A számítások szerint 19 százalékponttal lenne nagyobb az árak növekedése a most publikáltnál, ami a júniusi 11,7 százalékos árindexet közel 31 százalékra emelné.

A GKI szerint a hazai és az uniós árindex összehasonlítását ez a számítás jobban tükrözi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik