Gazdaság

Teljesen leállnak a kisbenzinkutak augusztus 19-20-án

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Független Benzinkutak Szövetségéhez (FBSZ) tartozó és azt támogató benzinkutak a kialakult ellátási hiányok, bizonytalanságok és a ki nem fizetett anyagi támogatások miatt augusztus 19-20-án az üzemanyagkiszolgálást szüneteltetni kényszerülnek, közölte a szövetség elnöksége péntek délután.

A szövetség elnöke már a benzinárstop meghosszabbítása kapcsán arról beszélt, hogy bezárás fenyegeti a kisbenzinkutakat. Július közepén pedig Egri Gábor úgy fogalmazott:

Lélegeztetőgépen vannak tartva a kis benzinkutak, de úgy látszik, ezek a források nem állnak rendelkezésre júliusra, holott erről jogszabály és határozat született a kormány részéről.

Az elnök arra utalt, hogy korábban az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. fizette ki a literenkénti 20 forintos támogatást a kis benzinkutaknak, de a társaság arról adott tájékoztatást, hogy már nincsen erre pénzügyi kerete, az FBSZ pedig hiába fordult a minisztériumokhoz, nem kapott semmilyen pozitív választ.

A Független Benzinkutak Szövetségéhez a februári alakulásuk idején mintegy 300-400 benzinkutat üzemeltető 160 jogi személyiség tartozott, a szövetség honlapja szerint a szervezet folyamatosan bővül, és pár nap alatt közel 200 különböző üzemeltető jelentkezett hozzájuk. Pénteki közleményük szerint 400 cég csatlakozott hozzájuk, ami 5-600 kutat jelent.

Frissítünk!

A Független Benzinkutak Szövetsége későbbi levelében jelezte, hogy a tagság 100 százaléka támogatta a kutak kétnapos leállását, és ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy „sok ezer magyar család megélhetése ellehetetlenül önhibáján kívül 2021 november óta”. Hozzátették: a jogszabályban rögzített állami támogatást ez év júliusban még nem kapták meg, illetve nincs információjuk arról, az augusztusi kifizetés mikor várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik