Gazdaság

Az infláció miatt egy soron kívüli, szeptemberi nyugdíjkorrekciót sürget a nyugdíjszakértő

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az ATV Híradó által megkérdezett Farkas András nyugdíjszakértő szerint még a novemberi nyugdíjkorrekció előtt kellene egy újabb, szeptemberi korrekció.  Indoklásul hozzátette, az élelmiszerek júliusban éves szinten 27 százalékkal drágultak átlagosan, de van, aminek 60 százalékkal nőtt az ára azon termékek közül, amit a nyugdíjasok fogyasztanak.

Szerinte hiába kaptak legutóbb egy 3,9 százalékos rendkívüli emelést, ami az év eleji 5 százalékkal együtt éves szinten 8,9 százalékot jelent, ez elégett, elenyészett az inflációs robbanásban. A a 13,8 százalékos nyugdíjas kosár szerinti infláció miatt ugyanis már 4,9 százalékkal kevesebb tehát a nyugdíjak vásárlóértéke, mint amennyinek lennie kellene.

Farkas András szerint a békeidőre kitalált nyugdíjemelési módszer nem működik ebben a háborús veszélyhelyzetben, annyira gyors az infláció, hogy sűrűbben kell elvégezni a nyugdíjak vásárlóértékének igazítását. A nyugdíjszakértő úgy becsülte, a rendkívüli emelés költségvetési vonzata 200 milliárd forint lehet, amit simán lehetne fedezni az állam drasztikusan megnőtt áfabevételeiből. Hozzátette, átlag alatti (162 ezer forintnál alacsonyabb) nyugdíja több mint 1 millió embernek van, őket érinti leginkább a 13,8 százalékos nyugdíjas infláció.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik