Gazdaság

Könnyedén KEZELI az ALLERGIA TÜNETEIT, álmosító hatás nélkül!

Penészgomba, házipor, parlagfű, pollen, állatszőr – bármelyik is irritálta eddig és okozott rengeteg bosszúságot, ez már a múlté. A Lordestin® Akut allergia elleni gyógyszer nem csak a kellemetlen tünetektől szabadítja meg, de álmosságot sem okoz!

Richter

Az allergia korunk civilizációs betegsége, bármikor kialakulhat, és tünetei nagyban megkeserítik a mindennapokat. Ez egy túlzott immunválasz olyan anyagokra, melyek egyébként ártalmatlanok a szervezetre. A leggyakoribb allergének: a pollen, az állatszőr, a háziporatka, a gombaspóra, és különböző élelmiszerek. A panaszok megjelenési időtartama alapján az allergia lehet szezonális vagy perzisztáló, azaz hosszan fennálló. A panaszok súlyossága szerint pedig megkülönböztetünk enyhe allergiát, amikor a betegség nem zavarja az egyént a napi aktivitásban, munkában/tanulásban, az éjszakai alvásban és közepesen súlyos/súlyos allergiát, amikor a mindennapi tevékenységek közül akár egy vagy több nehezített vagy akadályozott. Az allergia kialakulását befolyásoló két legfontosabb tényező a genetika és a környezeti hatások.

Változatos tünetek

A tünetek eltérőek lehetnek, attól függően, mi okozza az érzékenységet. A leggyakoribb allergiatípus a szénanátha, azaz a szezonális pollenallergia, ami általában tavasztól őszig tart. Van, aki csak egy bizonyos növény pollenre reagál tünetekkel, a többség azonban több növényre is érzékeny. Leggyakoribb tünete a tüsszögés, a vízszerű orrfolyás, az orrdugulás, az orr- és szemviszketés, a torokkaparás, a hallójárati viszketés, a fáradékonyság. A szénanátha könnyen összetéveszthető a megfázásos, vírusos megbetegedéssel, ezért mindenekelőtt fontos felismernünk, hogy allergiáról, vagy megfázásról van szó. Megfázásra utal, ha a tünetekhez torokfájás, hőemelkedés vagy láz, sűrű orrváladék, izomfájdalom társul, allergiára utal, ha a tünetekhez szem-, orr-, esetleg torokviszketés, vagy rohamokban ránk törő tüsszögés kapcsolódik.

A másik, szintén gyakori allergiatípus a csalánkiütés. Ennek megjelenése különböző kiváltó okokra vezethető vissza, leggyakoribbak ezek közül az ételek, gyógyszerek, vagy bizonyos fémek érintkezése a bőrfelülettel, de okozhatják baktériumok, vírusok és gombák is. Tüneteire a hirtelen fellépő bőrviszketés, kiütés, bőrpír vagy bőrdudor jellemző.

Felismerés és kezelés

Ha felmerült az allergia gyanúja, az első lépés az allergének beazonosítása. Ennek érdekében meg kell ismerni a beteg kórtörténetét, és ezt követően bőrpróbával, Prick teszttel igazolni az allergént. A teszt során tisztított allergéneket visznek fel az alkar bőrére. Amelyik anyagra az egyén allergiás, ott jelentős, szúnyogcsípés szerű bőrtünet alakul ki: viszketés, bőrpír, duzzanat keletkezik. Ha beigazolódott az érzékenység, a szakember általában gyógyszeres kezelést javasol. Az allergia kezelésének egyik alapgyógyszerét az antihisztamin készítmények jelentik, amelyek csökkentik, akár megakadályozzák a tünetek kialakulását. Az újabb generációs hatóanyagok közé tartozik a Lordestin® akut hatóanyaga, a dezloratadin is. Egyetlen tabletta már 30 perc alatt csillapítja az allergiás nátha és a csalánkiütés tüneteit, és mintegy 24 órán keresztül hatékony. Szedése nem okoz álmosságot, így a mindennapi tevékenységek, mint a munka, a tanulás, vagy akár a gépjárművezetés zavartanul végezhető.

Az antihisztamin kezelés mellett lokális szerek használatára is szükség lehet, ilyenek az orrdugulást segítő orrspray-k, vagy a szemviszketést enyhítő szemcseppek, műkönnyek.

5+1 lépés az allergia ellen

1. Kövessük figyelemmel a pollenjelentéseket és ha a számunkra ellenséges pollenek uralják a levegőt, kevesebbet tartózkodjunk a szabadban.

2. A vény nélküli allergiaellenes gyógyszerek kiválasztásánál legyünk körültekintőek, ezekhez is kérjük szakember segítségét.

3. Ha már tudjuk, hogy mire vagyunk allergiások, akkor a szezon kezdete előtt 1-2 héttel kezdjük el szedni a bevált gyógyszerünket.

4. Minden nap vegyük be a gyógyszerünket mindaddig, amíg fennáll az allergén kitettség, illetve a tünetek el nem múlnak.

5. Olykor szükségszerű lehet hatóanyagot váltanunk, de mindig konzultáljunk orvosunkkal, gyógyszerészünkkel.

+1 Pollenallergia esetén használjunk naponta többször tengervizes orrspray-t, ami lemossa az orrnyálkahártyánkról az allergéneket, továbbá hidratálja, regenerálja.

 

Richter Gedeon Nyrt., székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.,www.gedeonrichter.com

Lordestin® Akut 5 mg dezloratadin hatóanyagú, vény nélkül kapható gyógyszer.

Mellékhatás / Nemkívánatos esemény bejelentése és a biztonságos alkalmazással összefüggő kérdés esetén elérhetőség: +36 1 505 7032; medinfo@richter.hu.
A termék alkalmazásával kapcsolatos információkról a termekinformacio@richter.hu címen érdeklődhet.

Document ID: KEDP/DAETGN
Lezárás dátuma:2022.08.05.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról

olvassa el a betegtájékoztatót,

vagy kérdezze meg kezelőorvosát,

gyógyszerészét!

A cikk megjelenését a Richter Gedeon Nyrt. támogatta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik